Meer Belgische reizigers met malaria

123-txt-malaria-aedes-mug-04-17.jpg

nieuws Hoewel malaria wereldwijd afneemt, komt het steeds meer voor bij Belgische reizigers. De afgelopen vijf jaar was er telkens een lichte stijging in het aantal malariadiagnoses in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, tot 327 nieuwe gevallen in 2016. 29 Belgische malariapatiënten werden gehospitaliseerd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). In 2016 hervielen voor het eerst ook vijf Belgische Afrika-reizigers met malaria na standaardbehandeling. Ongeveer 9 op 10 malariagevallen werden in Afrika opgelopen.

In 2010-2015 daalde het aantal nieuwe malariagevallen wereldwijd met meer dan 20 procent. Het aantal dodelijke slachtoffers liep terug van bijna een miljoen tot minder dan 500.000 per jaar. Tegelijkertijd zijn er echter steeds meer Belgische reizigers die malaria oplopen.

Het ITG behandelt malariapatiënten die ziek terugkeren uit de tropen, maar analyseert als referentielaboratorium ook de stalen die andere ziekenhuizen in België doorsturen. In totaal passeren meer dan 4 op 5 Belgische malariagevallen langs het ITG.

Kwetsbaar
Belgische reizigers, inclusief mensen van Afrikaanse origine die in ons land wonen, zijn kwetsbaarder voor een malaria-infectie dan de lokale bevolking in Afrika. Ze worden niet permanent blootgesteld aan malaria en hebben daardoor geen weerstand opgebouwd. Artsen van het ITG merken dat Belgische reizigers van Afrikaanse origine het gevaar om de ziekte op te lopen vaak onderschatten of denken dat zij immuun zijn omdat zij in Afrika zijn geboren.

Sommige mensen lopen meer risico op malaria of op ernstige complicaties dan anderen: jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen ouder dan 60 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals hiv/aidspatiënten.
Malariapreventie bestaat uit een combinatie van muggenwerende maatregelen en - in gebieden met een hoog risico op malaria - preventieve inname van malariapillen. Indien correct toegepast, beschermt deze combinatie van maatregelen voor meer dan 95%. http://www.reisgeneeskunde.be/itg/Uploads/MedServ/nmalaria.htm

Resistente malaria?
Wordt malaria in Afrika ook resistent tegen geneesmiddelen??Het ITG kreeg in 2016 voor het eerst te maken met vijf reizigers met malaria die hervielen na behandeling met Artemether-lumefantrine, een combinatie van twee medicijnen die standaard wordt gebruikt tegen malaria bij Europese reizigers die naar Afrika zijn geweest. De reizigers herstelden allemaal na een andere combinatiebehandeling.
Het falen van de behandeling met Artemether-lumefrantrine roept de vraag op of de parasiet die malaria veroorzaakt resistent aan het worden is aan één van beide componenten. In Azië is geneesmiddelenresistentie tegen artemisininederivaten een bekend en groeiend probleem, in Afrika is vooralsnog nog geen resistente malaria bevestigd.

De artsen van ITG gaan daarom op zoek naar een sluitend antwoord op de vraag waarom de behandeling bij de vijf patiënten in kwestie niet werkte.
“Het kan natuurlijk dat de behandeling mislukt is door slecht opname van de medicatie, bijvoorbeeld door de voedingsinstructies niet te volgen. Resistentiestudies in ons laboratorium onderzoeken of er een vorm van resistentie is van malaria aan de medicatie. Resistente malaria zou een zorgelijke primeur zijn voor Afrika,” aldus dr. Ula Maniewski.


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram