Behandeling van astma bij kinderen
dossier
In grote lijnen is de behandeling van kinderen met astma niet anders dan die van volwassenen. Welke medicijnen je kind nodig heeft, hangt af van de ernst van de klachten en hoe vaak de klachten opduiken.
Lees ook: Heeft mijn kind astma?
Behandeling hangt af van de ernst van de klachten
- Licht: Als je kind hooguit eens in de week klachten heeft en verder gewoon actief kan zijn, is het voldoende een kortwerkende luchtwegverwijder (bronchodilatatoren) te gebruiken. Het middel werkt snel: binnen 10 tot 30 minuten heeft je kind het minder benauwd.
- Matig: Als jij of je kind weet wanneer klachten kunnen optreden, bijvoorbeeld bij sporten in geval van inspanningsastma, kan je kind de luchtwegverwijder een kwartier van tevoren inhaleren.
- Ernstig: Is je kind meerdere malen per week benauwd, dan is het beter dagelijks een ontstekingsremmend middel te gebruiken. Hiermee verdwijnen geleidelijk de ontstekingsverschijnselen van de luchtwegen. Ook de benauwdheid gaat dan over. Deze medicijnen werken na een paar dagen. In het begin heeft je kind naast de ontstekingsremmer ook nog de luchtwegverwijder nodig. Als de benauwdheid over is, blijft je kind enkel nog de ontstekingsremmer dagelijks gebruiken. De luchtwegverwijder hoeft dan alleen nog maar op momenten dat het nodig is, bijvoorbeeld voor het sporten.
Lees ook: Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik
Kan mijn kind 'genezen' van astma?
Kinderen met astma moeten vaak meerdere jaren ontstekingsremmers gebruiken. Als je kind voor het eerst ontstekingsremmers krijgt, controleert de huisarts na twee of vier weken hoe het gaat. Werkt het middel goed, dan wordt je kind om de drie tot zes maanden gecontroleerd. Soms lukt het om de medicijnen af te bouwen, maar als de benauwdheid regelmatig terugkomt, dan blijven ontstekingsremmers nodig. Het is heel belangrijk dat het kind de geneesmiddelen stipt neemt zoals voorgeschreven én dat de inhalatietechniek goed wordt aangeleerd.
Bij bijna de helft van de kinderen met astma verdwijnen de klachten rond de puberteit. Bij een aantal komen de klachten echter op latere leeftijd weer terug.
Astma Controletest
Aan de hand van de zelftest kan je checken of de behandeling aanslaat en de astma onder controle is. In de “GINA richtlijnen” wordt volledige astmacontrole als volgt gedefinieerd:
- Geen symptomen overdag
- Niet ontwaken door astma ’s nachts
- Geen noodzaak voor ‘zo nodig’ medicatie (SABA)
- Geen opstoten (exacerbaties)
- Geen beperking in activiteiten en of bij inspanning
- Normale longfunctie
- Minimale bijwerkingen van medicatie
Volledige astmacontrole volgens deze criteria wordt echter slechts bij een deel van de astmapatiënten bereikt. Onderzoek toont aan dat dokters én ouders vaak een te rooskleurig idee hebben over de mate van astmacontrole bij hun patiënten. In Nederlands onderzoek bij kinderen van 6 tot 16 jaar bleek bijvoorbeeld dat slechts 8% volledige astmacontrole had en 37% partiële controle. Hetzelfde onderzoek liet zien dat de kinderarts bij 40% van zijn patiënten volledige controle veronderstelde. Ouders vonden in meer dan 65% het astma van hun kind goed gecontroleerd. Een hulpmiddel voor de arts om astmacontrole beter vast te stellen zijn gevalideerde vragenlijsten. De Astma Controletest (ACT) en de child-Astma Controle Test (c-ACT) werd door astmaspecialisten ontworpen en wetenschappelijk getest bij honderden astmapatiënten. Er bestaan twee tests, een voor kinderen tussen 4 en 12 en een voor kinderen (en volwassen) vanaf 12 jaar. De score behaald op de test helpt de arts om het geschikte behandelingsniveau te bepalen. Beide vragenlijsten vragen naar symptomen van piepen en kortademigheid overdag en ’s nachts en het gebruik van ‘zonodig’ medicatie. Je kan de astmacontrole test voor kinderen én volwassenen raadplegen op de website www.astma-en-allergiekoepel.be.
Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
www.nhg.org
www.thuisarts.nl
www.domusmedica.be
www.uza.be
http://ginasthma.org