Moet u uw voeding veranderen tijdens de menopauze?
nieuws
Op het vlak van de voeding geven de vrouwen in (pre)menopauze blijk van tweeslachtige gevoelens, zo blijkt uit onderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van Verbruikersorganisaties OIVO. Terwijl ze op het rationele vlak bijzondere aandacht tonen voor hun voeding (door onder andere meer groenten en fruit te eten), willen ze ook wel genieten van hun eten. Ze zoeken weinig naar informatie over de voedingswaarde, maar nemen wel vaak hun toevlucht tot diëten. Tijdens hun menopauze veranderen ze hun voeding door meer light producten te eten om hun cholesterol te verlagen of door producten te consumeren die ‘goed zijn voor de gezondheid’, zoals allerlei voedingssupplementen.
Geen specifieke voeding
Tijdens de (pre)menopauze hebt u geen speciale voeding nodig. Dat wil niet zeggen dat u niet op uw voeding moet letten.
Enerzijds kan, o.m. onder invloed van hormonale veranderingen, de neiging bestaan op wat meer te gaan snoepen, zin te hebben in zoetigheid, enz. Anderzijds vertraagt de stofwisseling en kan uw spiermassa wat verminderen, waardoor u minder caloriën verbrandt en dus ook minder caloriën nodig hebt. Als het eetpatroon en de dagelijkse hoeveelheid calorieën onveranderd blijven, zal u in gewicht toenemen, zeker wanneer u ook minder gaat bewegen.
Tips
• Probeer niet te veel vet te eten: wees bv. spaarzaam met smeer- en bakvet, met gefrituurde gerechten, met zoete en zoute koekjes, snacks, vet vlees, enz. ;
• Probeer zo weinig mogelijk te snoepen, maar eet liever een stuk fruit; Vermijdt tussendoortjes. Ze verknoeien de eetlust en ook de geneugten van de volgende maaltijd.
• Eet veel groene groenten en volkorenproducten die veel calcium bevatten;
• Drink dagelijks minstens 0,5 l melk, yoghurt, karnemelk (bereidingen in de keuken tellen ook mee);
• Gebruik dagelijks (magere) zuivel- en sojaproducten;
• Overdrijf niet met koffie en alcohol en wees zuinig met frisdranken (die alleen ‘lege’ energie bevatten en bovendien calcium kunnen afbreken);
• Extra mineralen en/of vitamines in de vorm van supplementen zijn in normale omstandigheden en bij een gezonde voeding niet vereist. Neem ze niet op eigen houtje, maar vraag altijd raad aan uw huisarts. Wanneer u niet voldoende buiten komt, kan er een Vitimaine D tekort optreden en kunnen supplementen aangewezen zijn.
• Probeer zo veel mogelijk te bewegen.
Lees ook: Menopauze en voeding: wat kan je eten om de symptomen te verlichten?