Gerelateerde artikels
Hoe kan je menstruatiesponsjes veilig hergebruiken?
In dit artikel
Hoe kan je menstruatiesponsjes veilig hergebruiken?
dossier
Naast de menstruatiecup en het wasbaar maandverband lijkt nu ook de menstruatiespons het rijtje van menstruele producten aan te vullen. Ze komt uit de zee, is vrij van chemicaliën en goed voor het milieu. Toch twijfelen sommige deskundigen aan de veiligheid van het product.
Lees ook: Menstruatiecups: een veilig alternatief voor tampons of maandverband
Wat is een menstruatiespons?
Menstruatiesponzen zijn sponzen die je bij jezelf inbrengt in plaats van een tampon. Ze komen uit de zee en zijn volledig natuurlijk. Een zeespons lijkt op een plant, maar is in feite een primitieve meercellige diersoort. Door de duizenden poriën die ze bevatten, hebben ze een groot absorbatievermogen, maar zijn ze ook vaak een kweekvijver voor bacteriën.
De sponsjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Twijfel je? Dan neem je het best een large, aangezien je de sponsjes zelf nog kan bijknippen. Je kan het sponsje uitspoelen en gedurende 6 à 12 maanden hergebruiken.
Lees ook: Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?
Hoe gebruik je een menstruatiespons?
- Week de sponsjes voor het eerste gebruik minstens 10 minuten in water met een klein beetje appelazijn of tea tree olie.
- Knijp het sponsje uit en spoel onder de kraan alvorens je het inbrengt.
- Breng het sponsje in, net zoals je dat doet met een cup of tampon.
- Als je het sponsje hebt verwijderd, spoel je het uit onder de kraan.
Na elk gebruik dien je de spons te reinigen: was de spons goed onder warm water met een klein beetje handzeep of intieme zeep. Voor een grondigere reiniging kan je de spons 10 minuten laten weken in een glas of bakje met een paar druppeltjes TeaTree-olie of een lepel natriumbicarbonaat. Dit verfrist en herstelt de spons.
Risico’s
Toch zouden er ook risico’s verbonden zijn aan dit natuurlijke alternatief voor de klassieke tampon.
Dr. Jen Gunther, gynaecoloog in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt dat de sponzen 'niet getest en potentieel zeer onveilig' zijn. Ze merkt ook op dat stukjes van de spons kunnen afbreken in de vagina, bacteriën kunnen verzamelen en de delicate pH-balans van het lichaam kunnen beschadigen. De spons zou ook moeilijk schoon te maken zijn, en kan door de ruwe textuur schaafwonden veroorzaken wanneer je ze inbrengt.
Volgens de Food and Drug Administration (FDA) zijn er in de jaren '80 enkele menstruatiesponzen getest aan de Universiteit van Iowa die zand, gruis, bacteriën en nog andere materialen bleken te bevatten. Eén monster bevatte Staphylococcus aureus, de bacterie die het toxisch shocksyndroom veroorzaakt.
Belang van gebruiksvoorschriften
David Arevalo, directeur marketing en productontwikkeling bij Natural Intimacy, een merk van mentruatiesponsjes in het Verenigd Koninkrijk, verklaart dat het gebruik van de sponsjes niet meer risico’s inhoudt dan synthetische tampons, op voorwaarde dat je ze correct gebruikt.
“Net zoals bij alle menstruatieproducten die je inbrengt in de vagina, is er een risico op het toxisch shocksyndroom. Dit syndroom wordt veroorzaakt door bacteriële overgroei wanneer iets in de vagina wordt ingebracht. Dat risico bestaat dus bij menstruatiesponzen, maar dat risico is er ook als je een tampon inbrengt. Die zijn namelijk gemaakt uit gebleekt katoen.”
In de Verenigde Staten zijn menstruatiesponsjes niet goedgekeurd door de FDA. Arevalo licht toe: “Er is geen kwaliteitscontrolesysteem om de specifieke karakteristieken van elke spons te controleren. Elke spons is namelijk uniek, verschillend in grootte en poriënsamenstelling. Men kan ook niet controleren of elke spons gesteriliseerd wordt voor gebruik. In Europa zijn de regels voor menstruele producten soepeler.”
“Als de spons recht uit de zee zou komen, dan zou je inderdaad kans lopen op infectie. Maar alvorens de menstruatiespons verkocht wordt, is er al een schoonmaakproces aan vooraf gegaan. En we leveren ook instructies om de spons zelf schoon te maken.” Arevalo vult aan dat de sponzen een heel poriënsysteem hebben, wat maakt dat je ze grondig, tot in hun kern, kan reinigen.
Hij concludeert dat je het risico op toxisch shocksyndroom kan minimaliseren door voorzichtig te zijn: zorg ervoor dat wat je inbrengt, proper is. Was ook altijd je handen alvorens je iets inbrengt en volg de instructies bij het product nauwgezet. Voorts onderstreept hij dat het belangrijk is, de symptomen van het toxisch shocksyndroom te herkennen.
Lees ook: Correct gebruik van tampons is belangrijk voor je gezondheid
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist