- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- dossierTips voor het afkolven van moedermelk
- dossierWat is het verschil tussen artritis en artrose?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
Wat kunt u doen tegen pijn in de borsten rond de menstruatie?
nieuws
Veel vrouwen hebben in de dagen voor de menstruatie last van pijnlijke borsten. De pijnklachten nemen af zodra de menstruatie begonnen is. De borsten voelen gespannen en zijn pijnlijk bij aanraking. Soms is de pijn continu aanwezig en bevindt zich typisch in het buiten bovenkwadrant van de borst, met uitstraling naar de arm en de oksel. Het is vaak dubbelzijdig maar kan ernstiger zijn in één borst. Soms zijn er afwijkingen (knobbeltjes) te voelen in de borst.
Deze cyclische borstpijn komt het meest voor tussen de 20 en 40 jaar. Van alle menstruerende vrouwen heeft ongeveer 40% last van deze cyclische borstklachten. Soms houden vrouwen deze klachten jaren, vooral als ze voor het 20e levensjaar begonnen zijn. Waarom sommige vrouwen wel en andere geen last hebben van dergelijke premenstruele borstpijn, is niet bekend.
Vermindering van de klachten kan optreden bij onderbreking van de cyclus, bijvoorbeeld door zwangerschap, borstvoeding of menopauze (overgang). Daarnaast kan het gebruik van de anticonceptiepil en hormoontherapie rond de overgang de klachten soms verminderen.
Niet zozeer de hoogte maar de verhoudingen tussen de hormoonspiegels (van oestradiol, progesteron en prolactine) en de gevoeligheid van het borstweefsel hiervoor spelen een rol. Deze gevoeligheid kan ook worden versterkt door andere factoren zoals stress.
Dat vrouwen na de overgang deze pijn ook nog kunnen hebben kan verklaard worden doordat de bijnieren ook vrouwelijke hormonen produceren.
Wat kunt u doen?
• Het meest aanbevolen hulpmiddel is Teunisbloemolie (Primrose oil). De aanbevolen dosering is 6 maal per dag 40 mg of 3 maal per dag 80 mg.
• Ook al is cyclische pijn hormonaal bepaald, toch worden hiervoor slechts zelden hormonen voorgeschreven. Voor wordt besloten speciaal tegen de pijn hormonen voor te schrijven, wordt aangeraden eerst 3 maanden af te wachten. De pijn kan spontaan verminderen. De anticonceptie pil kan een goede maatregel zijn tegen de pijn, maar werkt ook wel eens averechts.
• Indien u de pil neemt, kunt u proberen of het staken van de pil een gunstig effect heeft. Bij postmenopauzale vrouwen kan substitutietherapie met oestrogenen leiden tot soortgelijke klachten. De kans dat staken of veranderen van medicatie een gunstige invloed heeft op de klachten is bij deze groep wat groter.
• Bij hinderlijke pijn kunt u in overleg met uw huisarts een pijnstiller (paracetamol) nemen.
• Bij aanhoudende hevige pijn, die de kwaliteit van leven ernstig aantasten, kan de arts gedurende korte tijd een lage dosis van een geneesmiddel voorschrijven dat inwerkt op de hormonen.
• Tamoxifen is een middel dat gebruikt wordt in de behandeling van vrouwen met borstkanker. Tamoxifen heeft een aantal serieuze bijwerkingen zoals diepe veneuze trombose (trombosebeen) en bij langdurig gebruik een verhoogde kans op baarmoederhalskanker. Daarom wordt geadviseerd het niet langer dan 6 maanden te gebruiken.
• Danazol (een synthetisch hormoon verwant aan testosteron ) remt de activiteit van oestrogeen en progesteron, hormonen die invloed hebben op de borsten. Omdat bij langdurig gebruik van dit middel bijwerkingen ontstaan, wordt het meestal slechts kort voorgeschreven.
• Bromocriptine (Parlodel). Dit medicijn geeft veel bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid, flauwvallen en hoofdpijn.
• Een goede beha van de juiste maat en vorm die de borst goed ondersteunt, kan nuttig zijn.
• Aanpassing van de voeding, zoals een vetarm dieet, kan soms de klachten verminderen.