Ruggenprik veroorzaakt geen hoofdpijn bij migrainepatiënten

nieuws Migrainepatiënten hebben niet vaker last van hoofdpijn na een ruggenprik dan anderen. En er wordt geen migraineaanval uitgelokt door een ruggenprik. Dit schrijven hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het vakblad Neurology.

Analyse van hersenvocht is soms noodzakelijk bij patiënten met neurologische klachten. Hersenvocht kan worden verkregen met een ruggenprik. Een bekende bijwerking is dat bij 10 tot 40 procent van de patiënten hoofdpijn na de ruggenprik ontstaat. De hoofdpijn treedt typisch op bij rechtop zitten of staan en komt door lekkage van een klein beetje hersenvocht ter hoogte van de prikplaats. Door bedrust te nemen gaan de klachten meestal na een tot drie dagen over. Er werd gedacht dat patiënten met migraine een grotere kans lopen op deze hoofdpijn na een ruggenprik. Ook werd gedacht dat een ruggenprik bij migrainepatiënten een migraineaanval kon uitlokken.

In een groot onderzoek werd bij 160 migrainepatiënten en 53 gezonde proefpersonen hersenvocht afgenomen middels een ruggenprik. Onderzocht werd hoe vaak hoofdpijn na de ruggenprik ontstond, of migrainepatiënten hierop een grotere kans hadden, en of de ruggenprik een migraineaanval kon uitlokken. Deelnemers aan dit onderzoek zijn na de ruggenprik enige tijd vervolgd om te zien hoe vaak deze hoofdpijn ontstaat, en wat de risicofactoren hiervoor zijn. Deze hoofdpijn kwam gemiddeld bij een op de drie deelnemers voor, maar bij migrainepatiënten niet vaker dan bij de gezonde proefpersonen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram