- dossierAdenovirus: oorzaak van oog-, luchtweg- en maagdarminfecties
- dossier'De onzin van een sapkuur en een detox dieet'
- dossierNatuurlijke middeltjes voor een heerlijke geur in huis
- dossierOogziekte van Graves: uitpuilende ogen (schildklierziekte)
- dossierHypnosetherapie: interview met een hypnosetherapeut
Tetris rekent af met lui oog
nieuws
Tetris (Blokken) is een computerspel dat al bijna dertig jaar tot de meest gespeelde games ter wereld behoort.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het spelletje heel geschikt is om volwassenen van hun luie oog af te helpen. Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Current Biology.
Informatie die door een lui oog verzameld wordt, wordt door het brein slecht verwerkt. Vandaar dat het brein steeds vaker ‘voorrang’ gaat geven aan informatie die door het andere oog wordt aangeboden. Het resultaat is een ‘lui oog’: een oog dat minder goed ziet en waarvan het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Een lui oog is tot ongeveer het tiende jaar goed te behandelen. Maar voor volwassenen met een lui oog is er geen effectieve behandeling.
De onderzoekers testten negen volwassen mensen met een lui oog en zetten ze een speciale bril op. Wanneer de proefpersonen door deze bril naar het schermpje met het spelletje keken, zag het ene oog alleen de objecten die vielen, terwijl het andere oog alleen de objecten die reeds op de grond lagen, zag. Om het spel te spelen, moesten de ogen dus wel samenwerken. Bij een tweede groep proefpersonen met een lui oog werd het ‘goede oog’ afgeplakt. Deze proefpersonen werden dus gedwongen om alleen met hun luie oog naar het scherm te kijken en het spel te spelen.
De mensen die Tetris speelden en daarbij beide ogen gebruikten, konden na twee weken al beter zien met hun luie oog. Ook konden ze beter diepte zien. De onderzoekers lieten de proefpersonen bij wie het oog tijdens het experiment was afgeplakt vervolgens ook experimenteren met de bril die ze dwong om beide ogen te gebruiken. En ook hun zicht verbeterde daardoor.
Lees ook: Lui oog (Amblyopie): 'In de praktijk vaak een gebrekkige behandeling'