Helpen in het huishouden
dossier
“Mama is mijn broek al gewassen?” “Papa is het eten klaar?” Als ouder is het vaak kunst en vliegwerk om het huishouden te runnen. Je hoeft dan ook niet te twijfelen om je kind af en toe te vragen om een handje te helpen. Als is het antwoord op die vraag misschien niet altijd even enthousiast…
Kleine kindjes
Peuters en kleuters vinden het dikwijls fantastisch om mama en papa te helpen. Ze kunnen al kleine taakjes aan, zoals samen met jou de blokken in de blokkendoos doen. Kinderen van die leeftijd imiteren graag en voelen zich ‘groot’ als ze een opdrachtje krijgen.
En als ze wat groter zijn?
Gaandeweg de lagere school mag je van je kind meer hulp verwachten. Kinderen zijn het makkelijkst te motiveren voor taken waar ze zelf belang bij hebben. Denk bijvoorbeeld aan de boekentas maken, eigen kleren klaarleggen of zelf boterhammen smeren. Je zal nu misschien vaker op protest stuiten, maar iedereen moet nu eenmaal wel eens dingen doen die hij/zij niet zo leuk vindt of die wat moeite kosten.
Mag je hulp vragen?
Vanzelfsprekend! Helpen in het huishouden is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, je kind leert er ook mee wat gedeelde verantwoordelijkheid betekent. Je leeft met meerdere mensen samen en iedereen draagt zijn steentje bij. Helpen in het huishouden betekent wel voor elke ouder, in elk gezin iets anders. Voor de ene is het voldoende als een kind zijn eigen spullen opruimt, voor de ander mag het iets meer zijn.
Hoe aanpakken?
Kinderen leren dit soort verantwoordelijkheden makkelijker opnemen als ze in een dagelijkse regelmaat ingebed zijn. De kans dat je kind de tafel begint af te ruimen, stijgt wanneer het duidelijk weet dat het dit bv. elke maandag/altijd ’s avonds/… moet doen. Kinderen weten graag wat wanneer van hen verwacht wordt. Benoem ook heel concreet wat je verwacht, ongeacht de leeftijd van je kind. De taken verdeel je best in overleg met elkaar. Probeer daarbij rekening te houden met de voorkeur van je kind en met de dingen waar het goed in is.
Wat we zelf doen, doen we beter…?
Misschien wel, misschien niet… De afwas is misschien minder spik en span, maar het gaat er vooral over dat je kind zich inzet. Toon waardering voor de moeite die je kind doet, ook al is het misschien tegen zijn/haar zin of is het resultaat niet helemaal wat jij ervan hoopte.
Hulp moet beloond worden?
Ja hoor, met een knuffel, een waarderend woord. Moet je je puber betalen voor de wekelijkse gazonbeurt? Dat kies je als ouder zelf. Je zou je kind bijvoorbeeld kunnen belonen voor sommige taken die het eens extra uitvoert. Het is wel belangrijk dat hij/zij ook leert helpen bij taken waarvoor het niet zo’n beloning krijgt. Want uiteindelijk wil je vooral bereiken dat je kind verantwoordelijkheden leert opnemen.