- dossierDe menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
- dossierWaarom slaap je slechter als je ouder wordt?
- nieuwsVijf dingen die je wil/moet weten over vitamine D
- dossierWaarom worden we (vroeg) grijs en kan je er iets aan doen?
- nieuwsVitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?
Botox tegen prostaatproblemen
nieuws
Botox-inspuitingen die tegenwoordig op grote schaal gebruikt worden tegen rimpels in het gelaat, zouden ook kunnen helpen tegen de symptomen van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathypertrofie, BPH). Dit is een kwaal die veel voorkomt bij mannen boven 50 jaar. Hierdoor gaat het plassen moeilijker. De straal wordt minder krachtig. Men noemt dit ook wel de "oude-mannen kwaal". Ook duurt het langer voor het plassen op gang wil komen, terwijl men toch aandrang heeft. Na de plas kan er nog wat urine nadruppelen. Soms moet men `s nachts vaker naar het toilet. Deze klachten ontstaan omdat de urinebuis een beetje wordt dichtgedrukt door de prostaat. Als de prostaat nog groter wordt, kan er steeds urine in de blaas achterblijven en ontstaat er soms een blaasontsteking.
Botox is een verdunde, gezuiverde vorm van het Botuline toxine type A. Dit is een verlammende stof die de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Botulisme is een gevolg van een voedselvergiftiging na het eten van bedorven etenswaren, meestal conserven of ingemaakte groenten. Dit kan dodelijk zijn door verlammingen en ontregeling van het hartritme.
Botox wordt reeds meer dan 20 jaar voor medische doeleinden gebruikt, voornamelijk voor oogaandoeningen en neurologische spierziekten, spasticiteit na een beroerte, hersenbloeding, of ruggemergsbeschadigingen door Multipele Sclerose of trauma. Ook bij sommige gevallen van aangeboren spasticiteit, en bij aandoeningen met onwillekeurige beweging of spasmen of stand van een arm of been (dystonie), zoals torticollis (scheefstand van het hoofd), hemifacialisspasme (trekkingen in een helft van het gelaat), blepharospasme (dichtknijpen en knipperen van de ogen), kan botuline helpen.
Experimenteel wordt botox ook gebruikt bij pijnsyndromen van de nek en de rug, migraine en andere vormen van chronische hoofdpijn. Ook tegen overmatig zweten (hyperidrose) kan het worden gebruikt. Wanneer Botox wordt geïnjecteerd in de oppervlakkige spieren van het aangezicht, relaxeert het de spieren en voorkomt het rimpels. Voornamelijk rimpels op het voorhoofd, rond de wenkbrauwen en de ogen kunnen behandeld worden.
Onderzoekers van Chang Gung University Medical College (Taiwan) en de University of Pittsburgh School of Medicine (USA) hebben nu ook aangetoond dat één enkele inspuiting van Botox in de prostaat bij drie op vier mannen met prostaatvergroting leidt tot een verkleining van de prostaat en vermindering van de klachten.
Lees ook: Prostaatklachten: deel 2. Goedaardige prostaatvergroting