Buikvet schadelijker voor vrouwen
nieuws
Veel buikvet is ongezond: het verhoogt de kans op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum toont aan dat buikvet gevaarlijker is bij vrouwen dan mannen.
Tussen 2008 en 2012 deden meer dan 5000 mensen met overgewicht mee aan de Leidse NEO-studie (Nederlandse Epidemiologie van Obesitas). Hun middelomtrek werd gemeten en veel van hen ondergingen ook een MRI-scan om te weten hoeveel vet er rond de organen zit en hoeveel er onder de huid ligt. Het onderzoek ging na hoe de verschillende vormen van buikvet samenhangen met ongevoeligheid voor insuline – een risicofactor voor diabetes – en aderverkalking, een voorloper van hart- en vaatziekten.
Invloed van hormonen
Zoals verwacht bleek meer buikvet rond de organen inderdaad samen te gaan met ongevoeligheid voor insuline en met aderverkalking. Maar in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, bleek het bij mannen niet zozeer uit te maken of het vet onder de huid of rond de organen was opgeslagen. Juist bij vrouwen lijkt buikvet rond de organen een extra hoog gezondheidsrisico te geven. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met geslachtshormonen. Na de overgang maken vrouwen minder oestrogenen aan, en dat verandert ook de vetverdeling. Misschien zorgen hormonen zowel voor meer buikvet rond de organen, als voor een hogere kans op diabetes.
Toekomstig onderzoek moet meer licht werpen op de oorzaken en gevolgen van buikvet bij vrouwen.
Voorstadium van diabetes
Een ander deel van het onderzoek ging over het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met type 2 diabetes hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. Maar geldt dat ook voor mensen die nog geen diabetes hebben maar wel al een hogere bloedsuikerspiegel en een verminderde gevoeligheid voor insuline ? Deze mensen hadden inderdaad meer last van aderverkalking. Dat wijst op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De hoeveelheid buikvet hangt zowel sterk samen met de ongevoeligheid voor insuline en een hoger bloedsuikergehalte, als met aderverkalking. Dat lijkt erop te wijzen dat het buikvet de echte boosdoener is.
Middelomtrek meten
De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor buikvet. In de gemiddelde huisartsenpraktijk lopen veel mensen met een dikke buik rond. Het is niet haalbaar om van al die mensen een MRI-scan te laten maken, maar de middelomtrek is zo gemeten. Waarschijnlijk biedt de middelomtrek in combinatie met bepaalde bloedwaarden wel een indicatie van wie een verhoogd risico loopt. Deze mensen kunnen baat hebben bij een gezondere leefstijl en gewichtsverlies.