Is er verband tussen weinig slapen en overgewicht?
nieuws
Er zijn aanwijzingen dat je van te weinig slapen zorgt dat je meer gaat eten en dat je aankomt. Het Nederlandse Voedingscentrum zette de onderzoeksresultaten over slapen en overgewicht op een rijtje.
• Een aantal studies bij volwassenen heeft gevonden dat mensen die kort (minder dan 5 uur) slapen meer aankomen dan mensen die langer slapen. In sommige onderzoeken kwamen ook de mensen die lang (meer dan 9 uur) slapen meer aan. Er zijn daarnaast studies die geen verband vinden tussen de duur van de slaap en hoeveel deze mensen aankomen.
• Bij kinderen en jongeren houdt een korte slaap verband met een stijging in gewicht. Mogelijk spelen veel tv-kijken en computeren hierin een rol.
• Volgens een overzichtsstudie van gecontroleerde slaaponderzoeken bij volwassenen, die in een laboratorium zijn uitgevoerd, blijkt dat kort slapen ervoor zorgde dat proefpersonen meer gingen eten, grotere porties kozen en meer honger hadden. In deze onderzoeken werden geen effect van kort slapen gevonden op lichaamsgewicht.
Deze onderzoeken duurden vaak kort, een paar dagen tot een paar weken. Het is niet bekend hoe lang het effect op de hoeveelheid die proefpersonen aten aanhoudt en of op langere termijn er wel effect op lichaamsgewicht te zien zijn.
Ook werden in deze onderzoeken gekeken naar energiegebruik en hormonen (ghreline en leptine) die te maken hebben met meer eten en aankomen, om te zien of dat kan verklaren waarom mensen aankomen door te weinig slapen. Maar in deze meta-analyse werd er geen effect gevonden van slaap hierop.
• Bij meer dan 40% van de mensen met BMI hoger dan 30 (ernstig overgewicht of obesitas) komt slaapapneu voor. Bij slaapapneu komt de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk ten minste 10 seconden tot stilstand. Slaapapneu leidt tot slecht slapen met als gevolg slaperigheid overdag. En dat kan vervolgens leiden tot meer eten en nog meer overgewicht.
Besluit
Er zijn aanwijzingen dat weinig slapen invloed kan hebben op je eetlust en wellicht daardoor op je lichaamsgewicht. De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn geven hiervoor nog geen precieze verklaring.