Wil je blijvend veel vermageren? Bezoek een psycholoog

123-obesit-lintm-been-vr-170_08.jpg

nieuws Volgens Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Maastricht University en gespecialiseerd in eetstoornissen en obesitas, is bariatrische chirurgie (bijvoorbeeld een maagverkleining) de enige efficiënte manier om obesitas definitief te lijf te gaan. Volgens een internationale consensus is er sprake van morbide obesitas vanaf een Body Mass Index (BMI= lichaamsgewicht in kg gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in cm) boven de 40 kg/m2.

Er bestaan natuurlijk ook talloze (al dan niet befaamde) diëten en bewegingsprogramma’s om hopen kilo’s te verliezen, maar het merendeel vergt een serieuze aanpassing van de levensstijl en het is precies daar dat het schoentje knelt. Wie blijvend wil afvallen, moet zijn vastgeroeste (eet)gewoontes veranderen en dat is voedsel voor psychologen, aldus Janssen.

Anita Janssen en haar team doen al geruime tijd onderzoek naar de introductie van gedragsveranderingen bij obese personen. Een van de vaststellingen daarbij is de volgende: bij mensen die een foto met lekker voedsel bekijken, worden de beloningscentra in het brein actief. Maar wanneer aan diezelfde personen vervolgens wordt gevraagd om eraan te denken hoe slecht dat voedsel voor hen is, neemt de activiteit in de beloningscentra af, terwijl de controle-activatie sterker wordt.
In een van die onderzoeken kregen proefpersonen hun favoriete lekkers voorgeschoteld waaraan ze alleen maar (langdurig) mochten ruiken. Zo worden ze geleerd om controle te krijgen en hun eetdrang af te bouwen. Tegelijk leren ze dat ze iets lekkers niet per se ook moeten opeten.
De experimenten waren veelbelovend maar nog te primair om te kunnen spreken van een blijvende gedragsverandering bij de testpersonen, zegt Janssen. Ze laten wel zien dat de manier waarop we denken over eten ook bepaalt hoe we ermee omgaan.

Janssen voegt eraan toe dat ze zeker niet beweert dat zij DE oplossing heeft gevonden, maar dat ze wel vindt dat er in de aanpak van obesitas te weinig aandacht is voor de kracht van de gedachte, voor de psychologische benadering van het probleem.

Bronnen: scientias.nl, www.uzgent.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram