Wat kan u doen bij een patiënt in coma?
nieuws
Coma is een toestand van diepe bewusteloosheid waaruit iemand niet kan worden gewekt. Een belangrijke oorzaak van coma is hersenletsel door een (verkeers)ongeval. Ook bij een ontsteking van de hersenen of de hersenen, of na een epidurale of subdurale bloeding (bloeding in of rond de hersenvliezen) of een hersenbloeding (bloeding in het hersenweefsel), kan men in coma raken. Soms worden mensen, na bijvoorbeeld een verkeersongeval, ook kunstmatig in coma gehouden om vitale levensfuncties in stand te kunnen houden.
Of en wanneer de patiënt zal ontwaken uit de coma en of er nadien blijvend hersenletsel zal optreden, is vaak moeilijk te voorspellen. Wat kan u doen als familielid van een comapatiënt?
• Bezoek is voor deze patiënten erg belangrijk. Het bezoek duurt het best niet te lang. Spreek een beurtrol af zodat er niet te veel bezoek tegelijk is. Bouw een zekere regelmaat in.
• Praat tegen de comapatiënt, ook al reageert hij niet en weet u niet of hij u hoort. Praat op een rustige en gewone toon. Praat niet met meerdere personen door elkaar. Vertel over thuis, over school of werk... Vertel wat u gaat doen, bijvoorbeeld komen, wassen, haren kammen, weggaan. Lees eventueel een boek voor.
• Bespreek nooit in het bijzijn van de patiënt zijn toestand. Ga er altijd van uit dat hij u kan horen en verstaan.
• Raak de patiënt aan, neem zijn hand vast, streel zijn hand enz., als dat is toegelaten.
• Breng eventueel, in overleg met de behandelde arts, wat persoonlijke spulletjes mee naar de kamer (foto’s, lievelingsmuziek, een parfum...).
• Na de acute fase mag u vaak helpen bij de verzorging van de patiënt in overleg met de verpleging.
• Aarzel niet om met uw twijfels en vragen de medische staf aan te spreken.
www.vzwcoma.be/