Wat is een identiteitscrisis en hoe ga je ermee om?

In dit artikel
Wat is een identiteitscrisis en hoe ga je ermee om?

dossier

Voor iemand met identiteitsproblemen is het niet duidelijk wie hij is, wat hij wil of hoe anderen hem zien. Vaak duiken identiteitsproblemen op in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. Onze identiteit is namelijk iets dat gedurende ons hele leven verandert naarmate men nieuwe uitdagingen aangaat en verschillende ervaringen opdoet.

Lees ook: Hoe herken je een midlifecrisis en hoe ga je ermee om?

Wat is identiteit?

Onze identiteit is opgebouwd uit bepaalde normen en waarden, uiterlijk, geaardheid en ideeën die ons uniek maken. Deze identiteit wordt gedeeltelijk door onszelf gevormd, maar ook door het beeld dat anderen van ons hebben. Het herkennen en accepteren van deze identiteit is de basis voor een gezonde ontwikkeling. Ook is het belangrijk dat eigenschappen van deze identiteit al op jonge leeftijd herkend, gewaardeerd en gestimuleerd worden. Als dat niet zo is, kan dit leiden tot identiteitsproblemen.

Identiteitsproblemen zijn vaak slechts een fase, maar wanneer ze echt diepgeworteld zitten, kan dit een psychiatrische vorm aannemen zoals men ziet in borderline-persoonlijkheidsstoornis.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Symptomen

unsplash_man_werk.jpg
Iemand die een identiteitscrisis doormaakt, kan merken dat bepaalde vragen hem niet loslaten:

  • Waar ligt mijn passie?
  • Wat zijn mijn spirituele overtuigingen?
  • Wat zijn mijn waarden?
  • Wat is mijn rol in de maatschappij of mijn doel in het leven?
  • Wie ben ik? (In het algemeen of meer specifiek kan het bijvoorbeeld gaan over je relaties of carrière)

Hoewel iedereen van tijd tot tijd zijn gevoel van eigenwaarde in twijfel trekt, beleef je mogelijks een identiteitscrisis, als je een grote verandering of stressvolle periode doormaakt en de bovenstaande vragen je dagelijks leven beginnen te belemmeren. Je kan ook merken dat je je prikkelbaarder, minder gemotiveerd of leeg voelt.

Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?

Oorzaak

Vooral momenten van grote verandering kunnen een identiteitscrisis veroorzaken, zoals:

  • Begin of einde van een relatie
  • Een traumatische gebeurtenis
  • Het krijgen van een kind
  • Vernemen dat je een gezondheidsprobleem hebt
  • Verlies van een dierbare
  • Verlies van baan of nieuwe baan
  • Verhuizen

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde factoren zoals gezondheidsproblemen, stress en sociale steun invloed hebben op het al dan niet ontwikkelen van een identiteitscrisis. Als je een psychische aandoening hebt zoals depressie, bipolaire stoornis of borderline-persoonlijkheidsstoornis heb je bovendien een grotere kans op het ontwikkelen van een identiteitscrisis.

Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?

Behandeling

Je kan eerst proberen om jezelf bepaalde vragen te stellen zoals: wat maakt je gelukkig? Of: hoe geef je je leven een doel? Misschien vind je wel voldoening in vrijwilligerswerk, een nieuwe hobby of contact met anderen. Of misschien vind je dat een nieuwe baan beter past bij wie je bent.

Zoek steun bij je partner, familie, vrienden, gemeenschappen,... Deze sociale steun kan van invloed zijn op hoe goed je omgaat met grote veranderingen, stressfactoren of identiteitsvragen.

Als een identiteitscrisis je verhindert om normaal te functioneren, zoek je het best professionele begeleiding.
Afhankelijk van de ernst van je identiteitsproblemen zijn er verschillende opties:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): daarbij pakt men de negatieve gedachten en gedragingen aan die problemen kunnen veroorzaken met je zelfbeeld.
  • Groepstherapie: deze therapievorm zou vooral nuttig zijn bij adolescenten. Groepstherapie kan mensen helpen om hun stem te vinden door wat ze zelf vertellen.
  • Medicatie: als je symptomen gepaard gaan met angst of depressie, kan je arts ook medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva) voorschrijven om de symptomen ervan te verlichten.

Bronnen:
https://www.verywellmind.com
https://www.direct-psycholoog.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram