Rooibos thee: gezonder dan gewone thee?

nieuws Rooibos wat "rode struik” in het Afrikaans betekent, is een Zuid-Afrikaanse plant van de vlinderbloemfamilie, met felle groene, naaldachtige bladeren die rood worden tijdens de verwerking. De plant is geen familie van de normale theeplant (Camellia sinensis). De bladeren of naalden (en soms de twijgjes) worden geplukt, fijngestampt, geoxideerd (“gefermenteerd”) en dan gedroogd in de zon.

Rooibos is rijk aan anti-oxidanten en flavonoïden en bevat hogere concentraties van deze stoffen dan gewone thee. Antioxidanten kunnen de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radicalen in het lichaam afremmen. Vrije radicalen spelen een rol in het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen. Maar of en zo ja hoe die antioxydanten op het menselijk lichaam werken na het drinken van rooibosthee, is nog onbekend. Rooibos bevat geen cafeïne of theïne.

Rooibosthee wordt aangeraden tegen allerlei aandoeningen, zoals diarree, eczeem, darmproblemen, hart- en vaatziekten enz. Maar tot nu toe bestaan er hiervoor geen wetenschappelijke bewijzen. Ook andere gezondheidsclaims – dat het goed is voor de nachtrust, de inwendige reiniging bevordert en kalmerend werkt, enz. - zijn nooit wetenschappelijk aangetoond.

Rooibosthee is dus – evenmin trouwens als gewone thee – zeker geen wonderdrankje, zoals het soms wel eens wordt aangeprezen. Maar het is zeker niet ongezond en alleszins gezonder dan zoete frisdrank.

Meer info: www.food-info.net/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram