Lelietje-van-dalen (meiklokje): pas op voor vergiftigingsgevaar

dossier

De traditie wil dat we op 1 mei een bosje meiklokjes aan iemand geven als geluksbrenger. Maar wist je dat het per ongeluk inslikken van lelietjes-van-dalen ernstige spijsverterings- en hartklachten kan veroorzaken? Achter deze kleine, aangenaam geurende bloem gaat dus een uiterst giftige plant schuil. Het Antigifcentrum registreert jaarlijks tussen 40 en 60 oproepen voor vergiftiging door lelietjes-van-dalen. 

Vooral kinderen jonger dan 5 jaar worden aangetrokken door de bloemen of de rode bessen van de plant en riskeren zo vergiftiging. Het kan ook gebeuren dat zij per ongeluk water drinken uit een glas waarin een takje lelietjes-van-dalen is gedoopt. 

Lees ook: Hoe kan je berenklauw herkennen en hoe gevaarlijk is de plant?

Lelietjes-van-dalen: bloemen, vruchten, bladeren én vaaswater zijn giftig

Getty_meiklokje_lelietjevandalen_giftig_2023.jpg

© Getty Images

Alles in lelietjes-van-dalen is giftig. Van de wortels van de plant tot de bloemen, de bladeren, de stengel en de vruchten (tussen augustus en oktober). Zelfs het water in de vaas waarin de plant heeft gezeten is schadelijk voor onze gezondheid. Waarom? Lelietjes-van-dalen bevatten saponosiden die irriterend zijn voor het spijsverteringskanaal en giftige derivaten voor het hart. Volgens informatie van het Vergiftigingencentrum "bevat de plant een twintigtal cardiotoxische heterosiden: convallatoxine, convallatoxol en convalloside zijn de belangrijkste. Deze stoffen hebben een effect op de hartspier en de bloedsomloop".

Lees ook: Welke bloemen passen in één boeket en hoe houd je ze langer fris?

Symptomen vergiftiging door lelietjes-van-dalen

Bij de mens beginnen de symptomen van vergiftiging door lelietjes-van-dalen met spijsverteringsproblemen. Bij inname zijn de eerste symptomen irritatie in de mond, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Daarna volgen er hartsymptomen met een vertraging van de hartslag (bradycardie) en een verhoogde ademhaling. In zeer zeldzame gevallen kan er een hartstilstand optreden, met de dood als gevolg. Bijwerkingen zoals algemene zwakte en lage bloeddruk kunnen ook optreden. Inname van de plant veroorzaakt echter vrij snel braken, waardoor de opname van giftige stoffen grotendeels wordt beperkt. 

Bij dieren zijn de symptomen vergelijkbaar met die bij de mens. Vergiftiging kan echter ook leiden tot een verhoogd urinevolume, apathie en soms stuiptrekkingen.

Lees ook: Hoe meet je zelf je bloeddruk en wat betekent het resultaat?

Wat doen als je kind giftige bessen of dergelijks heeft gegeten?

Volgens het Antigifcentrum vereist inname van 5 of meer bessen of 2 of meer bladeren of stelen hartbewaking in het ziekenhuis. Bij inname van een kleinere hoeveelheid lelietjes-van-dalen of water uit de vaas, neem je best zo snel mogelijk contact op met een arts of het Antigifcentrum (070/245245). 

Lees ook: Ontdek de geboortebloem van je baby en haar betekenis

Bron:
https://www.antigifcentrum.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt