Geen nationale screening op prostaatkanker in België

nieuws Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, is voorlopig niet van plan een nationale screening op te zetten voor de opsporing van prostaatkanker. Volgens haar is er te veel onduidelijkheid over het aantal gewonnen levensjaren. Zij stelt dat er eerst biomarkers moeten komen, die het onderscheid kunnen maken tussen onschuldige, slapende en levensbedreigende prostaatkankers. Bovendien stelt zij voor om prostaatkankerscreening niet alleen binnen een nationaal, maar ook binnen een internationaal (Europees) kader te bespreken.
Een recente Europese metastudie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, waarbij 182.000 mannen tussen 50 en 74 jaar uit 7 Europese landen betrokken waren, toonde aan dat van de groep mannen die om de 4 jaar een test op prostaatspecifiek antigeen (PSA) ondergingen, 20% minder stierf ten gevolge van prostaatkanker dan in de controlegroep zonder PSA-test. Er was echter geen verschil voor de globale mortaliteit. Daarnaast ging de opsporing van prostaatkanker gepaard met een overdiagnose van 50%.
De auteurs zien de overdiagnose als een groot probleem, omdat niet alle gevallen van prostaatkanker leiden tot sterfte of handicap. Indien ze echter behandeld worden, zorgen ze wel voor ernstige bijwerkingen, zoals urine-incontinentie, wat substantiële gevolgen heeft op de levenskwaliteit.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram