Screening op scoliose is zinloos
nieuws
In het januarinummer van het vakblad Pediatrics publiceren Nederlandse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een studie waaruit blijkt dat de screening van gezonde elf- tot veertienjarigen op (idiopathische) scoliose, een zijwaartse kromming van de wervelkolom, weinig zin heeft. Die controle behoedt tieners niet voor een zware rugoperatie, blijkt uit de studie.
De studie onderzocht bijna alle jongeren die in Nederland tussen 2001 en 2004 geopereerd waren (108 patiënten), en gingen na of zij ooit aan screening hadden deelgenomen. Als screening operaties voorkómt, dan zouden geopereerde jongeren minder bij de schoolarts zijn geweest. Dat bleek het geval te zijn, maar het verschil was niet betekenisvol. Daarom besluiten de onderzoekers dat screening geen zin heeft.
De bedoeling van screening is om ook kleinere bochten in de rug op te merken, zodat behandeling nog mogelijk is zonder operatie, namelijk met een brace, een soort korset. Of een korset helpt tegen scoliose, is evenwel al jaren een twistpunt, zo stippen de onderzoekers aan. Aangezien het nut van een brace na decennia nog altijd niet aangetoond is, vinden zij dat vroege opsporing van scoliose geen doel dient.
Lees ook: Zin en onzin van een brace