Systematische screening Baarmoederhalskanker is nodig

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) heeft samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) het nut onderzocht van preventieve baarmoederhalskankerscreening met een uitstrijkje. Het KCE pleit voor een systematische screening om de drie jaar van alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar met het klassieke uitstrijkje.
Men schat dat in België jaarlijks 1400 gevallen van baarmoederhalskanker vermeden worden door screening met het klassieke uitstrijkje. Toch zijn er elk jaar nog 700 vrouwen bij wie baarmoederhalskanker vastgesteld wordt. Meer dan een derde zal daaraan ook overlijden. Slechts 59% van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar neemt regelmatig deel aan cervixkankerscreening door middel van een uitstrijkje via hun gynaecoloog of huisarts. Bij die vrouwen is er dikwijls wel sprake van overscreening: in principe volstaat één uitstrijkje per drie jaar, terwijl dat nu vaak jaarlijks gebeurt. Bij de andere 41 % wordt zelden of nooit een uitstrijkje genomen. De sterfte aan baarmoederhalskanker kan vooral dalen door een grotere deelname van de vrouwen en slechts in mindere mate door invoering van nieuwe testen.
Tenslotte stipt het KCE aan dat er momenteel geen bewijzen zijn voor het nut van het systematisch screenen op Humaan Papillomavirus (HPV) bij alle vrouwen of voor het vervangen van het klassieke uitstrijkje door de HPV-test.

www.kenniscentrum.fgov.be (rubriek publicaties onder de referentie KCE Reports vol.38A).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram