Goed voorbereid op reis met kinderen
dossier
We kijken er vaak zo hard naar uit om met het gezin op reis te gaan, dat het in realiteit weleens kan tegenvallen. Een baby die zijn ritme niet vindt, een peuter bang is van de golven, een tiener die tegendraads is en ouders die de stress nog niet hebben achtergelaten... Met deze tips is iedereen er klaar voor .
Een bestemming kiezen
Voor oudere kinderen is het fijn als ze betrokken worden in het kiezen van een bestemming. Selecteer op voorhand een aantal mogelijkheden en bespreek wat hen het meest aanspreekt. Ga samen op zoek naar evenwicht: voldoende kerkjes en musea in de buurt maar verblijven op die camping met reuzeleuk zwembad. Rust en actie combineren op een boerderijvakantie, waar de kinderen kunnen meehelpen met de boer terwijl de ouders luieren.
Samen voorpret delen
Voorpret is de leukste pret. Neem er de wereldbol bij en vertel over jullie reisbestemming. Foto’s van het verblijf en de omgeving maken je kind enthousiast over wat zal komen. Kinderen vinden het vaak spannend om alvast enkele woordjes in een andere taal op te zoeken. Is ‘Ne’ echt ‘Ja’ in Griekenland en waarom rijden ze links in Engeland? Wat voor ons een fait-divers lijkt, is voor kinderen een nieuw en boeiend verhaal.
Pubers hebben soms wat weerstand om samen met hun ouders op reis te gaan. Het is fijn om hen ook enkele activiteiten te laten kiezen. Misschien hoef je niet alles samen te doen en kan je tiener enkele dagen iets sportiefs doen of luieren op het strand terwijl de rest een excursie doet.
In aanloop naar de reis kan je alvast in je eigen buurt eens gaan proeven van de exotische keuken. Zo maken kinderen kennis met nieuwe smaken en prikkel je hun nieuwsgierigheid extra.
Ritme van je kind
Eén leidraad voor je planning: het ritme van je kind. Vertrek liefst niet op je eerste vakantiedag. Neem je tijd om op je bestemming te geraken. Ben je met de auto, deel dan de rit op in kortere stukken en geniet onderweg van het moois dat je tegenkomt. Traag reizen met de trein vinden kinderen vaak fijn omdat er veel te zien is en omdat ze niet gebonden zijn aan de beperking van het autozitje. Vliegen is leuk maar spannend, dus vertel je kind wat er allemaal gebeurt bij het opstijgen en dalen.
Plan ter plekke je dagen niet te vol. Neem tijd waarin niks moet of waar ruimte is voor onverwachte zaken. Geef het ganse gezin de eerste dagen tijd om aan de nieuwe omgeving, het klimaat en een afwijkend ritme te wennen. Je kind krijgt veel nieuwe indrukken te verwerken. Laat het veel vertellen, en geef het eventueel een wegwerpfototoestel of klein digitaal toestelletje om herinneringen vast te leggen. Misschien wil Knuffel wel elke dag op de foto!
Bagage
Je handbagage kan je reis kraken of maken: denk aan gezonde tussendoortjes, voldoende water, een vertrouwde knuffel, wat speeltjes of een boekje om je kind bezig te houden. Reisspelletjes zoals nummerplaten zoeken en rode auto’s tellen doen het nog steeds goed. Een doosje rozijntjes of een speeltje in een cadeauverpakking is extra leuk. Enkele kussens en een dekentje veranderen de achterbank in een fijne slaapplaats. Een film op de tablet of dvd zorgt ervoor dat de tijd snel voorbij gaat. Een beurtrol om de muziek onderweg te kiezen vermijdt discussie.
Stel een goede checklist op of ga op zoek in het uitgebreide aanbod op internet. Zo vertrek je met een gerust gevoel. En mocht je toch iets vergeten zijn, bijna alles is ook te koop in het buitenland. Maak een apart lijstje met documenten die je tijdig moet aanvragen, zoals visa en kids-ID of reispassen. Controleer ook je verzekeringen en verzamel de nodige documenten. Hoe stressvrijer je als ouder vertrekt, hoe minder spanning je kind zal overnemen.
Geniet vooral van de tijd die je met het gezin samen kan doorbrengen!