Daarom gaan koppels volgens therapeuten het vaakst uit elkaar
nieuws Huwelijken en langdurige relaties lopen niet zomaar van vandaag op morgen stuk. Ze eindigen meestal pas na jaren van onopgeloste meningsverschillen, verwaarlozing of veranderde prioriteiten. Een aantal Amerikaanse relatietherapeuten zetten de zes meest voorkomende redenen voor een relatiebreuk op een rijtje.
Reden 1: De partners verliezen interesse in elkaar
Na jaren samen doorgebracht te hebben, is de persoon die aan de andere kant van de ontbijttafel zit niet langer het mysterieuze fascinerende wezen waarop je verliefd werd. Niets mis mee? Toch wel, zo blijkt. Volgens Melissa Fritchle, relatietherapeute uit Californië kan vertrouwdheid immers verveling opwekken.
"Zoals ik al zo vaak bij klanten heb opgemerkt, schuilt er een groot gevaar in vertrouwdheid. Het kan ervoor zorgen dat partners niet langer moeite doen om in contact te komen met hun geliefde", verklaart Melissa Fritchle. "Om de interesse in de partner aangewakkerd te houden, is het belangrijk dat je vragen blijft stellen, nieuwe perspectieven met elkaar deelt en interesse in elkaar blijft tonen."
Reden 2: Er is te veel communicatie
Met elkaar communiceren is een basisvereiste voor gezonde relaties, maar te veel communiceren is dan ook weer niet goed. Althans, dat is de mening van de New Yorkse psychologe Kristin Davin: "We leven in een maatschappij waar informatie ons om de oren vliegt, maar een relatie kan echt schade oplopen als de ene partner de neiging heeft om de relatie dood te praten."
"Partners die voortdurend willen weten wat de ander aan het doen is, wat hij denkt en hoe hij zich voelt binnen de relatie leggen een enorme druk op de schouders van hun partner. Een druk die jammer genoeg vaak te groot wordt," verklaart Kristin Davin.
Reden 3: Seks wordt een verplichting
Volgens Melissa Fritchle kan ook seks binnen een relatie heel wat stress veroorzaken. "Als seks leidt tot misverstanden of als het plots iets wordt waar partners tegenop zien, mag dit zeker niet genegeerd worden," verklaart de therapeute. "Hoewel gesprekken over seks vaak ongemakkelijk kunnen zijn, is een open communicatie hierover essentieel zodat de partners samen kunnen uitdokteren hoe zij een gelukkig seksleven vertegenwoordigd willen zien."
Reden 4: Er wordt geruzied over geld
Studies wezen in het verleden al uit dat ruzies over geld een grote boosdoener vormen voor relaties. Dit wordt nogmaals bevestigd door relatietherapeute Lynn Zakeri uit Illinois, die aanhaalt dat een verschillende kijk op geldzaken desastreus kan zijn voor een relatie. "De wil om compromissen te sluiten is cruciaal, maar soms volstaat dit niet", benadrukt Lynn Zakeri. "Je moet jezelf soms verplaatsen in de leefwereld van je partner om elkaars beweegredenen te kunnen begrijpen."
Reden 5: De partners verstikken elkaar
"Wil jouw partner er graag eventjes op uit met vrienden, sta dit dan toe", adviseert Kristin Davin. Quality time doorbrengen met vrienden is volgens haar dan ook stukken belangrijker dan partners zich realiseren. "Wanneer slechts één van de beide partners elke vrije minuut met de ander wil doorbrengen, kan dit leiden tot ernstige frustraties bij de andere partner."
"Een dergelijke bezitterige houding creëert immers een ongezonde afhankelijkheid. Wanneer een partner vervolgens telkens opnieuw over quality time met anderen moet gaan onderhandelen, vormt dit de aanleiding voor nieuwe ruzies en bijkomende ergernissen"
Reden 6: De relatie vormt niet langer een prioriteit
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan. "Wie niet langer doelbewust de moeite neemt om zijn relatie als prioriteit te behandelen loopt het risico om uit elkaar te groeien."