Waterpijp even ongezond als roken?
nieuws Oorspronkelijk werd voor waterpijproken enkel tabak gebruikt, maar rond 1990 ontwikkelden fabrikanten uit het Midden-Oosten waterpijptabak met een smaakje, wat de populariteit een boost gaf. Ook bij ons wordt waterpijproken, ook wel shisha of hookah genoemd, steeds populairder. Nochtans is het helemaal niet ongevaarlijk. Integendeel zelfs.
Waterpijp versus sigaretten
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de waterpijp minstens even ongezond als sigaretten. Dat bleek al uit verschillende studies de afgelopen jaren.
In een Israëlische studie, waarvan het rapport in het Amerikaanse vakblad Pediatrics verscheen, vergeleken wetenschappers het bloed van waterpijprokers en sigarettenrokers. Daaruit bleek dat de concentratie koolmonoxide bij de waterpijprokers vier keer hoger lag dan bij de sigarettenrokers. Bovendien bevat de waterpijptabak vaak meer nicotine dan de tabaksmengsels voor sigaretten.
Ook het Duitse Federale Instituut voor Risicoanalyse (BfR) kwam tot zorgwekkende besluiten. Een roker inhaleert per 'trek' veel meer rook van een waterpijp dan van een sigaret, en rookt ook langer aan een pijp dan aan een sigaret. Zo levert de waterpijp veel grotere hoeveelheden schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide, dan een sigaret zonder filter. Waterpijprokers krijgen veel meer kankerverwekkende stoffen binnen als arseen, chroom en nikkel. Ook lood komt vele malen meer uit een waterpijp dan uit een sigaret.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat jarenlang waterpijp roken de longfunctie kan aantasten en het risico op kanker aan de longen, de blaas en de lippen verhoogt. Zelfs in vergelijking met mensen die vijftien tot veertig sigaretten hadden gerookt, hadden waterpijprokers beduidend meer koolstofmonoxide en nicotine in hun bloed.
Lees ook: Shisha-pen of elektronische nepsigaret: een gevaarlijke hype
Bijkomende gezondheidsrisico’s
Volgens de Studiegroep over de wetgeving van tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) inhaleren rokers dieper (om “hun dosis te hebben”) door het feit dat water een deel van de nicotine weerhoudt. Bovendien duurt een sessie veel langer: gemiddeld 20 tot 80 minuten. Dit stelt hen bloot aan grotere hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en koolstofmonoxide. Volgens de WGO-werkgroep zou 1 uur waterpijp roken ongeveer overeenkomen met het inhaleren van 100 à 200 sigaretten.
Zowel actieve als passieve rokers (vooral zwangere vrouwen) worden blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s, want aangezien de passage door water de toxische bestanddelen niet elimineert, blijft waterpijprook ongezond.
Het gemeenschappelijk gebruik van de pijp zou ten slotte ook de verspreiding van infectieziekten als tuberculose en hepatitis in de hand werken.
Lees ook: Kruidenmengsels in waterpijp even schadelijk als tabak
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist