Nieuwe studies bevestigen belang van screening darmkanker
nieuws
Een aantal nieuwe studies bevestigen het belang van een veralgemeende screening op darmkanker Vanaf oktober 2013 kunnen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar in Vlaanderen gratis deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker (colorectale kanker). Dat gebeurt aan de hand van de iFOB-test of immunochemische fecael occult bloedtest, een test waarmee onzichtbaar bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Door dit bevolkingsonderzoek zouden jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van dikkedarmkanker kunnen worden voorkomen.
Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5000 Vlamingen dikkedarmkanker vast. Elk jaar eist hij bijna 3000 levens. Dat zijn er bijna 10 per dag. Als de ziekte in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk.
Dat wordt bevestigd door enkele recente nieuwe onderzoeken.
• Volgens de Europese SHARE-studie (Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe) waaraan 11 Europese landen deelnamen, is er een duidelijk verband tussen het screenen op darmkanker en het aantal overlijdens. In Oostenrijk bijvoorbeeld, waar 61 procent van de vijftigplussers meedeed aan de screening, daalden de sterftecijfers in tien jaar met 39 procent bij de mannen en 47 procent bij de vrouwen. In tegenstelling tot Griekenland waar amper 8 procent van de mannen een test deed, en waar het sterftecijfer bij mannen met 30 procent steeg, bij vrouwen met 2%. In Frankrijk werden tussen 1996 en 2010 34% van de mannen boven 50 jaar getest met een endoscopie (een kijkbuis om poliepen in de darmen op te sporen), tegenover 12% in Nederland. In Frankrijk daalde de sterfte door damkanker in die periode met 31% tegenover slechts 4% in Nederland.
Ook bij vrouwen werden gelijkaardige resultaten vastgesteld. Volgens de onderzoekers is de daling met 73% van de overlijdens door darmkanker bij mannen en met 82% bij vrouwen in de laatste tien jaar toe te schrijven aan de screening. ‘Testen op darmkanker is eenvoudig én het redt levens’, zo besluiten de onderzoekers. Dat in tegenstelling tot borstkanker- en prostaatkankerscreenings, die minder efficiënt en in het laatste geval zelfs schadelijk zijn. De onderzoekers vinden dan ook dat de Europese regeringen meer geld moeten spenderen aan het screenen op darmkanker.
De studie werd voorgesteld op het 2013 European Cancer Congress (www.esmo.org/Conferences/European-Cancer-Congress-2013/News/ECC-2013-Press-Release-Colorectal-Cancer-Screening-Works-Irrefutable-Evidence-that-Fall-in-Death-Rates-is-Attributable-to-Screening-Programmes).
• De Minnesota Colon Cancer Control Study volgde ruim 46.000 mensen tussen 50 en 80 jaar gedurende 30 jaar. Eenderde daarvan werd gedurende 12 jaar om het jaar gescreend met de fecale bloedtest, een tweede derde werd om de twee jaar getest, het overige derde werd niet getest. In totaal stierven in die 30 jaar 732 mensen aan darmkanker.
In groep 1 daalde de kans op overlijden door darmkanker na 30 jaar met 32% in vergelijking met groep 3, in groep 2 met 22%. Vooral mannen van 60 tot 69 jaar profiteerden van de screening met 54% minder kans om te sterven ten gevolge van darmkanker. Deze studie verscheen in het New England Journal of Medicine.