Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad
dossier
Staat je seksleven op een laag pitje sinds jullie kindje geboren is? Raak je maar moeilijk opgewonden of is je libido zelfs helemaal weg? Dat is niet abnormaal, vertelt seksuologe Vanessa Muyldermans.
Lees ook: Borsten: Voor de baby of voor de partner?
“Jonge moeders geven dikwijls aan dat vrijen aanvoelt als de zoveelste klus die ze voor een ander moeten doen. Ze vinden het vaak moeilijk om ook nog energie op te brengen ‘om hun partner te plezieren’, want zo voelt het voor hen aan. Zelf hebben ze niet zo’n behoefte aan seks.”
Hoe komt dat?
“De baby knuffelen, (borst)voeding geven, een badje geven, huidje strelen, wangetjes zoenen… Mama’s zijn heel veel bezig met hun baby. Er is zeer veel lichamelijke connectie. Dit is geen seksuele connectie, maar het is wel sensueel genot. Sensualiteit gaat over streling van de zintuigen, het gaat over genieten van wat je voelt en ervaart. Soms richten mama’s hun sensualiteit of hun zintuiglijk genieten volledig op hun baby. Aan het einde van de dag zijn ze zelf enerzijds voldaan en hebben ze anderzijds dan ook niets meer te geven aan hun man. Ze hoeven ook niks meer van hun man. Ze zijn voldoende bevredigd."Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?
Wat kan je doen om de zin in seks op te wakkeren?
“Je moet proberen om dat sensuele genot niet alleen in de ouderrol (bij je baby) te zoeken, maar ook in de partnerrol (bij je partner). Elkaar aanraken is heel belangrijk, want ook wanneer we knuffelen en zoenen komt er oxytocine vrij. Daardoor neemt het gevoel van onbehagen en stress af, en krijgt de fysieke en emotionele connectie een boost. Bovendien werkt een knuffel ook kalmerend en geruststellend, het geeft een gevoel van veiligheid. En het is een fijne afsluiter van de dag. Vaak geef ik koppels dan ook de raad om – als tussenstap – elke avond bij het naar bed gaan eerst even te knuffelen en zoenen, met een verbod op seks. Zo kunnen ze zich opnieuw op hun gemak leren voelen bij elkaar. Terug genieten van elkaar, in alle veiligheid, zonder al meteen de druk van seks te hebben.”Lees ook: Waarom jonge ouders zo vaak ruzie maken, en hoe je dat kan vermijden
Lees ook: Seksleven verbeteren? Zo raak je samen seksueel opgewonden
En daarna?
“Het gewoon dóen. Bij seks komt er immers endorfine en oxytocine vrij, het feelgood- en het knuffelhormoon. Dat stimuleert gevoelens van toewijding en vertrouwen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en geeft meer vertrouwen aan de partner, wat ervoor zorgt dat jullie je opnieuw verbonden voelen. Seks stimuleert ook de bloedsomloop, vermindert het stressgevoel en bevordert de slaap. Vaak gaan vrouwen, wanneer ze eenmaal ‘bezig’ zijn, er wel echt van genieten. En hoe vaker je vrijt, hoe meer zin je krijgt.”“Meer seks, minder irritaties.”Partners vinden mekaar na een vrijpartij trouwens vaak veel liever. Ze voelen zich minder gefrustreerd over de rondslingerende rommel, het huishouden,… Er zijn minder irritaties over kleine dingen en ze zijn ook minder snel ontvlambaar. Ze voelen zich beter en zekerder over zichzelf en over de relatie, waardoor ze precies door een roze bril kijken.”
Lees ook: Co-sleeping: hoe kan je de impact op je relatie en seksleven beperken?
Plan je dan best op voorhand een moment in?
“Wel, ’s avonds laat vrijen is vaak moeilijk voor jonge mama’s, maar je zou bijvoorbeeld wel regelmatig een half uurtje vroeger kunnen gaan slapen, samen. 30 minuten is voldoende om een leuke, genotsvolle vrijpartij te hebben. Of je kan bijvoorbeeld in het weekends ’s middags samen een bad nemen na de lunch, tijdens het middagdutje van de baby. Vaste ‘date nights’ zijn ook een goed idee. Bewust tijd inplannen om met elkaar door te brengen, maakt een koppel gelukkiger. Ik raad koppels sowieso aan om éénmaal per maand met z’n twee er een avondje op uit te trekken. Mensen evolueren, zeker als je net een kindje gekregen hebt, en zo kan je die evolutie bij jouw partner stap voor stap meevolgen.”Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?
Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.