Seks bij een koppel : een keer per week is goed
nieuws
Seksualiteit is bepalend voor het welzijn van een koppel. De frequentie speelt een belangrijke rol, maar is ook relatief: een keer per week blijkt te beantwoorden aan de verwachtingen van beide partners.
Daarrond werd onderzoek gedaan door een Canadees team (Universiteit van Toronto) en dat gebeurde in drie fases. In totaal werden ongeveer 30.000 personen gedurende een zeer lange periode gevolgd. Tal van andere studies bogen zich eveneens over de link die er is bij een koppel tussen de kwaliteit van hun relatie en de frequentie van hun seksuele betrekkingen . En die zijn waardevol in die zin dat ze de stelling waarbij wordt beweerd dat hoe meer seks de partners samen hebben, hoe beter ze zich voelen, zeer sterk nuanceren.
De analyse van de vragenlijsten die de proefpersonen met regelmatige intervallen invulden – en dat is een algemene observatie – toont inderdaad aan dat het welzijn van een koppel effectief toeneemt met het aantal seksuele betrekkingen die ze samen hebben, maar er is een soort grens aan die link. Er is een soort piek die wordt bereikt bij een gemiddelde frequentie van één keer per week: al wat meer is, creëert geen extra gevoel van satisfactie, en die conclusie geldt zowel voor mannen als vrouwen, voor jongeren als ouderen, voor getrouwde en niet getrouwde koppels. Dat betekent uiteraard niet dat meer seksuele betrekkingen schadelijk zijn voor een koppel – steeds in de veronderstelling dat beide partners ermee instemmen – maar er is een soort verzadigingsgrens.
'Deze resultaten impliceren niet dat koppels zich moeten forceren om de frequentie van hun seksueel verkeer te verhogen of af te remmen', zeggen de onderzoekers. 'Het is belangrijk dat de partners vrij en open hun verwachtingspatroon en behoeften onderling met elkaar bespreken'. Voor wie alleen leeft, is de situatie helemaal anders: bij die personen is het verband tussen de frequentie van de seksuele betrekkingen en het persoonlijk welzijn veel minder significatief. Het wordt beïnvloed door specifieke parameters (de omstandigheden waarin je elkaar tegenkomt, de aard van de relatie, het verlangen om zich al dan niet te engageren…)
Een laatste punt: een bepaald luik van deze studie toont aan dat koppels, wat het geluksgevoel betreft, een bloeiend seksleven als veel belangrijker ervaren dan meer geld verdienen.