Maakt parfum met feromonen je aantrekkelijker?

dossier

Feromonen zijn chemische stoffen die vaak worden genoemd als geheime sleutel tot aantrekkingskracht. Sommige parfums beweren zelfs dat ze feromonen bevatten die je onweerstaanbaar maken. Maar werken ze echt? 

Lees ook: Hoe bepaal jij met wie jij wel of niet gaat daten?

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn een soort chemische geurstoffen die zich via de lucht verspreiden en worden aangemaakt door klieren. Een speciaal orgaan in de neus detecteert ze: het vomeronasaal orgaan (VNO), dat signalen naar het brein stuurt die ons gedrag beïnvloeden. Feromonen kunnen onder meer in zweet, speeksel, urine en de huid zitten.

In de dierenwereld zijn ze erg belangrijk. Dieren kunnen met feromonen onbewust signalen doorgeven aan soortgenoten. Insecten gebruiken ze bijvoorbeeld om partners aan te trekken, honden om hun territorium af te bakenen en sommige zoogdieren om gevaar te signaleren. Bij katten spelen feromonen een grote rol in communicatie; ze gebruiken ze om hun territorium te markeren, stress te verminderen en sociale banden met andere katten te versterken.

Lees ook: Emotionele en fysieke aantrekkingskracht: vallen we echt op een ‘type’?

Functie van feromonen bij dieren

We onderscheiden 5 soorten feromonen:

  1. Seksuele feromonen – Bevorderen aantrekking en voortplanting (bijvoorbeeld bij insecten en zoogdieren).
  2. Alarmerende feromonen – Waarschuwen soortgenoten voor gevaar.
  3. Sociale feromonen – Reguleren groepsgedrag, zoals bij mieren en bijen.
  4. Territoriale feromonen – Markeren een gebied, zoals bij honden en katten.
  5. Moeder-kind feromonen – Helpen bij binding en herkenning, vooral bij zoogdieren.

Bij mensen is het een ander verhaal. De invloed van feromonen bij mensen blijft een onderwerp van discussie. Sommige wetenschappers vermoeden dat bepaalde geurstoffen subtiele effecten kunnen hebben op sociale interacties, maar sluitend wetenschappelijk bewijs ontbreekt. 

Lees ook: Hoe mannen en vrouwen seksuele interesse anders interpreteren

Onderzoek naar feromonen bij mensen

Er is wetenschappelijk weinig tot geen bewijs dat er überhaupt menselijke feromonen bestaan. Eerder werd gedacht dat androstadienon (uit mannelijk zweet) en estratetraenol (uit vrouwelijke geurstoffen) menselijke feromonen waren. Onderzoek van Royal Society Open Science toont aan dat deze stoffen geen invloed hebben op hoe we anderen waarnemen of aantrekkelijk vinden. In experimenten, waarin proefpersonen gezichten beoordeelden op geslacht en aantrekkelijkheid terwijl ze aan deze stoffen werden blootgesteld, werd geen effect vastgesteld. Dit suggereert dat feromonen bij mensen minder invloedrijk zijn dan gedacht. Wetenschappers doen momenteel nog volop onderzoek naar het verband tussen feromonen en bijvoorbeeld partnerkeuze. 

Lees ook: Love bombing: manipulatietechniek van narcisten

Maken feromonen in parfum je aantrekkelijker?

Getty_parfum_geur_2025.jpg

© Getty Images

Veel parfummerken spelen in op de fascinatie voor feromonen en verkopen parfums die zouden helpen bij het verleiden. Hoewel feromonenparfums populair zijn, is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat ze daadwerkelijk effect hebben op aantrekkingskracht.

Sommige mensen zeggen dat ze zich zelfverzekerder voelen wanneer ze zo’n parfum dragen. Maar dat is meer psychologie dan biologie. Het effect van deze parfums is waarschijnlijk eerder te danken aan een placebo-effect en een boost in zelfvertrouwen dan aan de feromonen zelf.

Lees ook: Zijn mensen van nature monogaam?

Bronnen:
https://www.newscientist.nl
https://kro-ncrv.nl
https://scientias.nl
https://royalsocietypublishing.org

auteur: Lotte Poté, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram