Gerelateerde artikels
Uterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
In dit artikel
Uterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
dossier
Een uterus bicornis is een zeldzame, aangeboren aandoening van de baarmoeder. Bij deze afwijking is de baarmoeder niet volledig gefuseerd tijdens de embryonale ontwikkeling, wat leidt tot een baarmoeder met twee afzonderlijke holtes. Dit kan invloed hebben op vruchtbaarheid en zwangerschap.
Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'
Wat is een uterus bicornis?
Een typische baarmoeder heeft de vorm van een omgekeerde peer. Bij een uterus bicornis loopt de bovenkant van je baarmoeder in het midden naar binnen, waardoor hij meer de vorm van een hart krijgt. Dit wordt vaak per toeval ontdekt tijdens onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen of complicaties bij zwangerschap.
Lees ook: Endometriose: symptomen adenomyose
Symptomen en diagnose
Symptomen kunnen zijn: vaginaal bloedverlies, vruchtbaarheidsproblemen, pijnlijke menstruatie, pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie) en bekkenpijn. Aangezien de aandoening aangeboren is, kunnen veel vrouwen deze symptomen echter als ‘normaal’ beschouwen.
Een uterus bicornis geeft een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboorte of een afwijkende ligging van de foetus. Veel vrouwen met een uterus bicornis ontdekken dit dan ook pas bij complicaties, na medische beeldvorming.
Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling
Behandeling en opvolging
Regelmatige opvolging door een specialist is essentieel voor vrouwen met een uterus bicornis. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep overwogen worden om de baarmoeder te corrigeren, vooral als er sprake is van terugkerende miskramen.
Bij een metroplastie wordt de vorm van de baarmoeder gecorrigeerd naar de gewenste omgekeerde peervorm. Deze ingreep kan laparoscopisch worden uitgevoerd, een minimaal invasieve operatie waarvoor geen grote incisie nodig is. De operatie bestaat uit het verwijderen van het weefsel dat de inkeping of het hartvormige uiterlijk veroorzaakt. Mensen moeten minstens drie maanden wachten om zwanger te worden nadat ze een metroplastie hebben ondergaan. Dit komt door het verhoogde risico op een baarmoederbreuk tijdens de bevalling.
Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.sciencedirect.com
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist