’s Nachts zweten: wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen?

In dit artikel
’s Nachts zweten: wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen?

dossier Zweten is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je regelmatig wakker wordt met kletsnatte lakens, lijd je aan nachtzweten en raadpleeg je het best een arts om de oorzaak van het zweten te achterhalen.


Mogelijke oorzaken

123m-man-bed-penis-4-2-21.jpg
  • Menopauze. De opvliegers die gepaard gaan met de menopauze, kunnen een aanleiding vormen voor nachtelijk zweten. Bij vrouwen is het een van de belangrijkste oorzaken.
  • Idiopathische hyperhidrosis. Dit is een aandoening waarbij het lichaam chronisch te veel zweet produceert zonder aanwijsbare medische oorzaak.
  • Infecties. Tuberculose is de infectie die het vaakst met nachtelijk zweten in verband wordt gebracht. Maar ook bacteriële infecties, zoals endocarditis (ontsteking van de hartkleppen), osteomyelitis (ontsteking in de botten) en abcessen kunnen nachtzweten veroorzaken. ’s Nachts zweten is ook een symptoom van HIV-infectie.
  • Kanker. Nachtzweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker waarbij nachtzweten optreedt, is lymfeklierkanker. Mensen met een ongediagnosticeerde vorm van kanker hebben daarnaast ook vaak andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.
  • Medicijnen. Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, kan leiden tot nachtzweten. 8 tot 22% van de mensen die antidepressiva slikken, hebben er last van. Ook andere psychiatrische medicijnen en koortsverlagende medicijnen, zoals aspirine en acetaminophen, leiden soms tot zweten.
  • Hypoglycemie. Een laag bloedsuikergehalte kan transpiratie veroorzaken. Mensen die insuline of orale diabetesmedicijnen gebruiken, kunnen 's nachts te kampen krijgen met hypoglycemie en daardoor beginnen te zweten.
  • Hormonale stoornissen. Zweten of blozen ziet men vaak bij verschillende hormonale aandoeningen, waaronder hyperthyreoïdie.
  • Neurologische aandoeningen. Soms leiden neurologische aandoeningen, waaronder posttraumatische syringomyelia (buisvorming in ruggenmerg), beroerte en autonome neuropathie (beschadiging van autonome zenuwen), tot meer zweten en nachtzweten.

Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

Behandeling

De behandeing van nachtelijk zweten bestaat in de eerste plaats uit het wegnemen van de oorzaak. Als er geen medische oorzaak aan de basis ligt, zijn er enkele dingen die je kan doen:

  • Vermijd alcohol, cafeïne en drugs.
  • Zorg dat je een gezond gewicht krijgt of behoudt.
  • Pas je slaapgewoonten aan: verwijder dekens uit je bed, draag een lichtere pyjama of open een raam in je slaapkamer. Het kan ook helpen om airconditioning of een ventilator te gebruiken, of een koelere slaapplek te zoeken.
  • Elimineer stress: ga overdag sporten zodat je rustiger in slaap valt. 
  • Vermijd gekruid eten en warme dranken vlak voor het slapengaan. 
  • Voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten zoals vijgen, dadels, banaan en yoghurt hebben dan weer wel een positief effect. Dit aminozuur wordt namelijk omgezet in serotonine en melatonine. Voornamelijk die laatste stof zorgt ervoor dat we slaperig worden.

Lees ook: Hoe raak je af van angstdromen?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.nhs.uk
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram