Cognitieve gedragstherapie helpt bij chronische slapeloosheid

123-koppel-bed-slapen-08-15.jpg

nieuws Bij patiënten met chronische slapeloosheid is cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling. Dat blijkt uit een literatuurstudie in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van verschillende behandelmodaliteiten gericht op het verbeteren van de slaap zoals cognitieve therapie, ontspanningstechnieken en gedragstherapeutische technieken zoals slaapbeperking en stimuluscontrole. Cognitieve gedragstherapie gaat gepaard met duidelijke verbeteringen van de inslaapduur (19 min), wakker liggen na de eerste slaap (26 min) en slaapefficiëntie (10%). De totale slaapduur verbeterde licht met 7,61 min.

Volgens de onderzoekers is het voordeel van cognitieve gedragstherapie dat het de oorzaken van de slapeloosheid aanpakt, terwijl slaapmiddelen alleen maar het symptoom aanpakken en bovendien verslavend kunnen werken.

Lees ook: Gedragstherapie bij slaapklachten

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram