Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Snurk-app jaagt mannen massaal naar de slaapkliniek

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Het aantal hevige snurkers is de afgelopen twintig jaar verdubbeld, blijkt uit een Britse studie. Ook in België liggen tot zes op de tien slapers ’s nachts te grollen en te ronken. Maar meer dan vroeger laten we er nu wel iets aan doen. “Omdat de problematiek ontkennen vaak niet meer mogelijk is”, zegt professor Johan Verbraecken (UZA). “Vrouwen nemen het geronk op met hun smartphone.”

Je hebt de zagers, de brommers, de snuivers en de happers. Het aantal mensen dat hevig snurkt in hun slaap, is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Dat blijkt uit Brits onderzoek van het Royal National Throat, Nose & Ear Hospital in Londen.

Hoeveel snurkers ons land telt, is moeilijk te meten, zegt professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Bij kleuters is het twintig procent, schatten we. En hoe ouder, hoe meer snurkers. Bij 65-plussers snurken zes op de tien.”

Ook Verbraecken schat dat er nu meer gesnurkt wordt dan vroeger. “Er zijn meer mensen met overgewicht dan vroeger, en dat is een van de belangrijkste factoren bij snurken.” Want dan heb je meer vetweefsel, dat doet de keelholte vernauwen en dat veroorzaakt het trillende geluid tijdens het ademen. “Ook wie een allergie heeft, zal vaker snurken”, zegt Verbraecken. “En ook slaapmiddelen nemen lokt snurken uit. Dat zie je vooral bij bejaarden, van wie dus meer dan de helft snurkt.”

Mannenzaak

Verbraecken schat dat tachtig procent van de klachten nooit vastgesteld wordt door een dokter. Al zorgt de smartphone daar voor beterschap. “Je hebt nu al verschillende gratis apps waarmee je ’s nachts het geluid kan meten met je smartphone”, zegt Verbraecken. “Veel vrouwen doen dat, en dan kan manlief niet meer terug. Als ze er gewoon over zeurt, zal een man zeggen: Och ja schat, het zal wel meevallen zeker? Tot ze met de objectieve feiten geconfronteerd worden: dan moeten ze mee op consultatie. Als je dat dan hoort, vraag je je af hoe die vrouw ooit de slaap heeft kunnen vatten naast die man.”

Maar gevaarlijk is het niet. “Behalve als er sprake is van slaapapneu”, zegt Verbraecken. “Dan stokt je adem tijdens je slaap. Als dat meer dan vijftien keer per uur gebeurt, laat je dat het best behandelen. We schatten dat 200.000 Belgen in dat geval zijn.”

Plakkers en tennisbal helpen niet

Het beste middel tegen snurken? Afvallen en bewegen. Een tennisbal op je rug helpt vaak niet. “Je moet de risicofactoren aanpakken”, zegt professor Johan Verbraecken. “Poliepen verwijderen als die er zijn. Er zijn mondbeugeltjes die helpen. Maar vooral: vermageren, alcohol vermijden, en meer bewegen. Beweging versterkt je spieren, waardoor je minder gaat snurken ’s nachts.”

Het zijn vaak rugslapers die snurken, maar het aloude middeltje daartegen - een tennisbal op je rug binden - helpt vaak niet. “Veel snurkers slapen daar gewoon op door. Een rugzak kan dan helpen. Of een apparaatje dat een alarm geeft als je op je rug ligt. Plakkertjes op je neusvleugel? Dat zal zelden helpen bij luide snurkers.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190108_04086901


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram