Steeds meer Belgen dragen hoorapparaat
nieuws
De voorbije tien jaar is het aantal Belgen die een hoorapparaat krijgen verdubbeld. Dat blijkt uit een studie van de Christelijke Mutualiteiten (CM). Het aantal CM-leden dat jaarlijks een hoorapparaat krijgt voorgeschreven en terugbetaald, steeg van 10.474 in 2002 naar 20.953 in 2012. Een van de verklarende factoren voor deze verdubbeling is de vergrijzing: het aantal 65-plussers dat een hoorapparaat kreeg, nam in dezelfde periode toe van 8.212 tot 16.705.
Nochtans is een hoorapparaat niet goedkoop: voor een hoortoestel aan beide oren betaalt de patiënt gemiddeld 1.568 euro uit eigen zak. CM vindt het dan ook belangrijk dat de audicien mensen met slechthorendheid goed begeleidt in de zoektocht naar een geschikt en betaalbaar toestel.
Meestal schrijven artsen stereofonische hoortoestellen (aan beide oren) voor. Voor zo’n hoorapparaat moet de patiënt diep in de buidel tasten. Gemiddeld betaalde in 2012 de ziekteverzekering wel 1.267 euro terug voor de stereofonisch hoortoestellen, waardoor de patiënt gemiddeld slechts 84 euro remgeld betaalt. Maar daar bovenop betaalt hij wel gemiddeld 1.484 euro aan supplementen. Het totaalbedrag dat hij uit eigen zak betaalt voor zo’n dubbelzijdig toestel, bedraagt dus gemiddeld 1.568 euro.
Hoorapparaten zijn de voorbije jaren flink duurder geworden. Tussen 2008 en 2012 steeg de prijs voor de ziekteverzekering voor een stereofonisch toestel met 20 procent, tot 1.267 euro. Dat heeft onder meer te maken met de aanpassing van de terugbetalingsvoorwaarden aan de vooruitgang van de technologie (discretere toestellen, betere geluidskwaliteit). De gemiddelde kostprijs voor de patiënt (remgeld plus supplementen) is de voorbije vijf jaar wel stabiel gebleven.