Syfilis: een soa in verschillende fasen

In dit artikel
Syfilis: een soa in verschillende fasen

dossier

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die je voornamelijk doorgeeft via onveilig seksueel contact. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Zonder behandeling geeft syfilis kans op ernstige complicaties.

De aandoening ontwikkelt zich in vier verschillende fasen.

Eerste stadium

Drie weken nadat je besmet bent, krijg je een pijnloze zweer (“harde sjanker”) op of in je geslachtsorganen, anus of mond. Ook kan je last hebben van gezwollen lymfeklieren in de hals- of liesstreek. Deze symptomen komen maar bij één op de drie patiënten tot uiting. Zonder behandeling genezen ze binnen drie tot zes weken.

Tweede stadium

In de tweede fase – binnen drie tot zes weken na het verschijnen van de harde sjanker – krijg je meer algemene klachten: griepachtige symptomen, gezwollen lymfeklieren, niet-jeukende huiduitslag op romp, armen en benen, bultjes rond de penis of vagina en haaruitval. Ook deze symptomen verdwijnen zonder behandeling.

Sluimerfase

Als je syfilis niet behandelt, treedt de sluimerfase in: de ziekte lijkt genezen. Je ondervindt geen klachten in deze periode, maar de bacterie is nog steeds aanwezig in je bloed. Je blijft ook besmettelijk in deze fase.

Derde stadium

Vanaf twee jaar tot zelfs dertig jaar na de besmetting, kan je het derde stadium bereiken. In deze fase worden het hart, ruggenmerg, de botten en/of de hersenen aangetast. Eén op de drie syfilislijders die niet werden behandeld, belanden in de derde fase.

Preventie en behandeling

Syfilis kan je gedeeltelijk voorkomen door een condoom te gebruiken tijdens het vrijen. Maar een syfiliszweer kan overal op het lichaam verschijnen, en kan je dus niet altijd afdekken.
De soa wordt doorgaans behandeld met penicilline-inspuitingen. Ben je allergisch aan penicilline, dan zal de arts je een ander antibioticum geven.

Syfilis is goed te behandelen in de eerste twee fases van de infectie. Hoe langer je de behandeling echter uitstelt, hoe meer schade syfilis kan aanrichten in het lichaam.

Tot zeven dagen na de behandeling mag je geen seksueel contact hebben. In het eerste jaar moet je overigens om de paar maanden je bloed laten controleren.

Waarschuw na de diagnose zeker je bedpartners van de laatste drie maanden, zodat zij zich kunnen laten testen en indien nodig, ook laten behandelen.

Lees ook: Met de juiste medicatie is hiv niet langer seksueel overdraagbaar

Bronnen:
https://www.allesoverseks.be/syfilis

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram