Spataders verwijderen: mogelijke behandelingen

dossier

Er bestaan meerdere technieken om spataders te verwijderen of te vernietigen. De behandeling varieert afhankelijk van het type spatader en de ernst van de aandoening. Bedoeling van de ingreep is de werking van de aders te normaliseren en de uitbreiding van de aandoening en mogelijke complicaties te voorkomen. Na het behandelen of verwijderen van spataderen kunnen er evenwel weer nieuwe spataderen ontstaan. 5 jaar na de ingreep krijgt 5 tot 10 procent van de patiënten er opnieuw mee te maken, zelfs na een perfect uitgevoerde operatie. 

Lees ook: Spataders: oorzaken, behandeling en hoe voorkomen?

Klassieke crossectomie

De stamader die spataderen veroorzaakt, wordt in de lies of knieholte afgebonden en verwijderd waardoor het bloed in de stamader niet meer kan terugvloeien. Deze behandeling, die onder lokale of volledige verdoving plaatsvindt, gebeurt tegenwoordig enkel als de andere behandelingen geen optie meer zijn.

Lees ook: Aderontsteking (flebitis): symptomen en behandeling

Strippen van een spatader

Naast het afbinden van de ader in de lies of knieholte, wordt ook een groot deel van de spatader verwijderd. Dit gebeurt door de stripper in het zieke deel van de stamader door te voeren. Voorbij het zieke deel wordt via een klein sneetje de draad naar buiten geleid en wordt de ader vastgebonden aan de draad. Vervolgens wordt de spatader binnenstebuiten verwijderd. De kleinere adertjes kunnen via kleine sneetjes verwijderd worden met haakjes.
Deze behandeling wordt enkel nog toegepast als er geen andere mogelijkheden zijn. De ingreep kan onder algehele narcose of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Plaatselijke verdoving heeft het voordeel dat er minder postoperatieve pijnklachten en bloeduitstortingen optreden. Na de operatie moet je nog zeker zes tot acht weken een elastische kous dragen.

Lees ook: Oedeem: wanneer zijn gezwollen benen, enkels en voeten gevaarlijk?

Ambulante flebectomie volgens Müller

In het verloop van het bloedvat worden kleine sneetjes in de huid gemaakt (enkele millimeters lang). Door deze openingen wordt met speciaal gereedschap het vat aangehaakt en zo ver mogelijk naar buiten getrokken. De sneetjes kunnen met hechtpleisters gesloten worden. 
Om het ontstaan van blauwe plekken tegen te gaan, moet je vaak nog enige tijd een elastische kous dragen.

Laserbehandeling

De zieke ader wordt via een punctie aangeprikt onder de knie. Daarna wordt een sonde opgeschoven tot in de lies. Terwijl de katheter wordt teruggetrokken, levert de tip van de katheter energie aan de binnenkant van de vaatwand. Hierdoor wordt de vaatwand verhit en sluit de spatader. Vervolgens wordt de spatader door de sonde over de gehele lengte dichtgemaakt. Een sneetje in de lies is dus niet nodig. Na de ingreep, die in daghospitalisatie gebeurt, draagt de patiënt een drietal weken steunkousen. Deze behandeling moet meestal enkele keren herhaald worden.

Lees ook: Kan je spataders voorkomen?

Radiofrequentie-ablatie

De radiofrequentie-ablatie is vergelijkbaar met de laserbehandeling. Alleen wordt in dit geval via de ingebrachte katheter radiofrequente energie toegediend die de ader binnenin beschadigt waardoor hij ter plekke zal verdrogen. 

TCC (Transcutane coagulatie)

Een behandeling waarbij de uitgezette oppervlakkige haarvaatjes (spinnenwebjes) over het hele verloop worden aangeprikt met naaldjes. Deze naaldjes hebben een soort microgolfoventip. De naaldtip verschroeit het haarvaatje onderhuids.

Sclerotherapie of droogspuiten

Deze techniek wordt gebruikt voor kleine spataders (spinnenwebjes). Hierbij wordt een irriterende stof in de spataders gespoten. Hierdoor worden de beschadigde vaatwanden op elkaar gedrukt en verkleven ze. De spatader verschrompelt en verdwijnt uiteindelijk. De inspuitingen zijn weinig of niet pijnlijk. Wel dien je achteraf (tijdelijk) een drukverband te dragen. Vaak zijn ook meerdere sessies nodig.

Schuimbehandeling (foamsclerotherapie)

Bij grotere spataders kan in de aangetaste aders onder echo-begeleiding schuim gespoten worden om de zieke aders uit te schakelen. Het bloed gaat dan enkel nog terugstromen via gezonde aders. Je dient achteraf gedurende een bepaalde tijd een drukverband te dragen. Door een drukverband worden de beschadigde vaatwanden op elkaar gedrukt en verkleven ze. De spatader verschrompelt en verdwijnt uiteindelijk. 

Lees ook: Ontsierende bloedvaatjes op de benen: soms een voorbode van spataders

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.uzleuven.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram