- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Hoe kies je goed speelgoed voor Sinterklaas?
dossier
Ook dit jaar trakteert de Sint alle brave kindjes op lekkers en leuks. De speelgoedfolders staan alweer vol kleurrijke items, maar dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Met deze cadeautips vind je speelgoed waarmee je sowieso scoort... en blijft scoren.
Lees ook: Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?
1. Je kind vindt het plezant
Ligt het speelgoed binnen de interesses van je kind? Kies speelgoed dat het dichtst bij zijn karakter aansluit. Koop niet elke keer opnieuw puur educatieve spelen. Spelen moet spelen blijven, niet enkel leren. Iets wat het zelf echt graag wil, zal minder snel in de vergeethoek verdwijnen.
2. Je kind leert iets zonder het te beseffen
Spelend leert je kind sowieso nieuwe dingen. Door “grotemensensituaties” na te bootsen leeft het zich in in een andere rol. Het leert met geld omgaan (winkeltje spelen), waarom ouders streng zijn (met poppen spelen)… Bij een gezelschapsspel leert het zich aan de regels houden, strategieën bedenken en omgaan met winst en verlies. Bovendien is samen een spel spelen, een leuke manier om je kind aandacht te geven.
3. Je kind kan er op vele manieren mee spelen
Kan je kind nog ‘anders’ spelen met hetzelfde stuk speelgoed? Bv. kan het andere dingen bouwen met het Legopakket? Kan het nieuwe regels verzinnen om het spel boeiender te maken als het wat ouder wordt? Toon je kind andere mogelijkheden…
4. Het is op maat van je kind
Hou rekening met de ontwikkeling van je kind. Goed speelgoed ontmoedigt niet, maar is ook niet te eenvoudig. De leeftijdsaanduiding op de doos geeft je een idee. Forceer je kind nooit om een spel te spelen, met speelgoed te spelen waarvoor het nog te klein is. Kijk ook naar het karakter van je kind. Een bouwpakket met kleine stukjes heeft weinig zin als je kind weinig geduld heeft.
5. Het wekt nieuwsgierigheid op
Creëert het spel genoeg nieuwe impulsen? Kan je kind er zijn fantasie en creativiteit in kwijt of is na één keer de fun eraf? Vaak zijn de eenvoudigste stukken de uitdagendste. Denk maar aan een borstelstok. Je kan er mama mee nadoen, heks mee spelen, gitaar op spelen…
6. Het gaat lang mee
Niet alle speelgoed is even degelijk. Hou er rekening mee dat speelgoed vaak op de grond belandt, in dozen gegooid wordt… Je koopt dus best iets wat stevig en duurzaam is. Namaak is dat meestal niet. Koop je iets op batterijen, hou er dan rekening mee dat ook die batterijen veel geld kosten.
7. Het overstijgt trends en reclame
Een spel dat er in de reclamefilmpjes flitsend en fantastisch uitziet, stelt vaak teleur. Kiest je kind voor het spel zelf, of voor de reclame?
8. Het is veilig
Op alle speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dat is een afkorting van Conformité Européenne. Alle landen van de EU moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. Als je CE ziet, is het speelgoed veilig! (Pas wel op voor inslikken, uitglijden, botsen, …) Pas op met speelgoed dat veel lawaai maakt. Daardoor kan je kind gehoorschade oplopen.
Lees ook: Het gevaar van knoopbatterijen voor baby's en peuters
9. Er zit een gebruiksaanwijzing bij
Goed speelgoed komt altijd met een gebruiksaanwijzing in de doos. Daarin staat hoe je het speelgoed moet gebruiken, wat je beter niet doet en enkele veiligheidsvoorschriften. Lees die aandachtig.
10. Het allerleukste speelgoed ben jij!
Een spel dat jullie samen kunnen spelen, scoort altijd! Hoe je het ook draait of keert, een ouder blijft het leukste speelgoed! Misschien kan je daarom ook jouw gezelschap eens cadeau geven? Tijdens een uitstap, fietszoektocht of klimavontuur.
Bronnen:
Klasse voor Ouders
www.speelgoedinfo.nl