App RunEASI meet en optimaliseert looptechniek om risico op blessures te verkleinen

RunEASI_lopen_2020.jpg

nieuws RunEASI, een samenwerking tussen bewegings- en computerwetenschappers van KU Leuven, heeft een nieuwe app ontwikkeld die tijdens een looptraining de belasting op je spieren, botten en pezen meet en tips op maat geeft om blessures te vermijden. 


De app werkt in combinatie met een flexibele riem die je om de onderrug draagt. Die bevat een sensor en kan zo niet alleen je looptechniek in kaart brengen, maar ook feedback geven om die te verbeteren. Op die manier beperk je de belasting op je spieren, botten en pezen wat het risico op blessures verkleint. 

Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling

“We proberen de link te leggen tussen de manier waarop iemand loopt, de belasting die daarmee gepaard gaat en het risico op blessures”, zegt professor biomechanica Benedicte Vanwanseele in een persbericht. “Daarbij staan drie parameters centraal: stabiliteit, symmetrie en impact. Uit onderzoek weten we dat instabiliteit toeneemt naarmate een loper vermoeid raakt. Als dit dan gepaard gaat met een hoge belasting vergroot het risico op overbelastingletsels. Symmetrie toont dan weer aan of de belasting gelijk is verdeeld over links en rechts: na een blessure kan een loper bijvoorbeeld onbewust één been minder gaan belasten. Impact geeft ten slotte aan hoe het lichaam reageert op de schokken tijdens het lopen.”
Artificiële intelligentie
“Onze tool geeft aan wanneer de loper een nadelig of belastend looppatroon heeft”, voegt professor computerwetenschappen Jesse Davis toe. “Met behulp van artificiële intelligentie kunnen we analyseren wanneer het lichaam het meest belast wordt. Dat kan te verklaren zijn door de ondergrond, het tempo, de duur van de training, vermoeidheid van de loper…” Op basis van die analyse krijg je feedback in de vorm van een gesproken bericht, waarna je de looptechniek kan aanpassen of de training kan staken om een blessure de kop opsteekt. Op de app krijg je ook onmiddellijk de resultaten te zien: de goede punten kleuren groen, oranje en rood duiden verbeterpunten aan.

De RunEASI-sensor is vooralsnog enkel beschikbaar voor kinesisten en coaches, maar wel bruikbaar voor zowel professionele als recreatieve lopers. Officieel komt RunEASI pas midden februari 2021 op de markt, voor een prijs van 50 euro per maand (abonnement van 24 maand), 65 euro per maand (jaarabonnement) of 75 euro per maand (abonnement van 6 maand). 

Lees ook: Een uur per week lopen volstaat om het risico op vroegtijdig sterven aanzienlijk te verminderen

Bronnen:
https://runeasi.ai/" target="_blank">https://runeasi.ai
https://nieuws.kuleuven.be/nl/2020/beter-trainen-en-revalideren-dankzij-innovatieve-sportapplicatie-runeasi" target="_blank">https://nieuws.kuleuven.be
https://gbiomed.kuleuven.be/english/research/50000737/index.html" target="_blank">https://gbiomed.kuleuven.be
https://dtai.cs.kuleuven.be/drupal/news/dtai-spin-runeasi-officially-launched" target="_blank">https://dtai.cs.kuleuven.be
https://sporza.be/nl/2020/12/18/nieuwe-app-verbetert-je-loophouding-zeker-niet-het-zoveelste-loopgadget~1608299648935/" target="_blank">https://sporza.be

Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram