De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling
dossier De lopersknie, oftewel het iliotibiale band syndroom, is een blessure die voornamelijk langeafstandslopers treft. Ongeveer 10% van deze groep sporters krijgt ooit te maken met de kenmerkende pijnklachten aan de buitenzijde van de knie. Hoewel de blessure de naam 'lopersknie' draagt, zijn het niet alleen hardlopers die er last van kunnen krijgen. Zo zijn er onder meer zwemmers, fietsers, roeiers, wandelaars en zaalsporters bekend met een lopersknie.
Wat is een lopersknie en wat zijn de symptomen?
De lopersknie is een overbelastingsblessure die kan ontstaan tijdens het herhaald buigen en strekken van de knie. Tijdens deze bewegingen schuurt de zogenaamde iliotibiale band tegen het bot van het bovenbeen. Dit schuurpunt bevindt zich aan de buitenzijde van het been, net boven de knie. De iliotibiale band is een stugge peesachtige band die loopt van de buitenzijde van het bekken tot net onder de knie, aan de buitenzijde van het onderbeen. Door de wrijving die ontstaat tijdens het bewegen kunnen er pijnklachten optreden bij de sporter. Dit kan gepaard gaan met een lichte verdikking rond het pijnlijke punt.
Hoewel de klachten je een tijd van je geliefde activiteiten kunnen afhouden, is het vooruitzicht voor mensen met deze blessure doorgaans gunstig. De helft van de patiënten kan na twee maanden weer zijn sportactiviteiten hervatten en meer dan 90 procent kan dit na zes maanden. Slechts in zeldzame gevallen is er een langer traject nodig. Meestal wordt een sporter door een lopersknie beperkt tijdens het uitvoeren van zijn sport, maar niet bij andere alledaagse activiteiten.
Lopersknie of toch een andere blessure?
De lopersknie heeft een aantal typische symptomen die je bij jezelf kan herkennen. Hieronder een opsomming van deze symptomen. Daaronder zie je welke klachten bij deze blessure normaal gesproken niet voorkomen.
Typische symptomen van de lopersknie
- Pijnpunt aan de buitenzijde van het been, 2-3 cm boven de knie
- Brandende of stekende pijn tijdens sportactiviteiten bij 20 tot 30 graden kniebuiging
- Geen pijn in rust
- Klachten zijn voorspelbaar (bijvoorbeeld na 5 kilometer hardlopen)
- De pijn kan uitstralen over de buitenzijde van het bovenbeen tot aan de heup
- Een stijf gevoel aan de buitenzijde van het bovenbeen
Symptomen die je niet verwacht bij de lopersknie
- Blokkerend gevoel van de knie
- Instabiel gevoel of wegzakken van de knie
- Zwelling van de knie
Lees ook: Patellapeestendinopathie of ‘Jumper's Knee’: klachten en behandeling
Wat is de oorzaak van een lopersknie?
Lees ook: Jogging: hoe vermijd je blaren?
Diagnose
De kinesitherapeut of huisarts kan de diagnose van deze sportblessure stellen. Aan de hand van een aantal vragen en testjes zullen zij de lopersknie kunnen onderscheiden van andere knieblessures. In enkele gevallen is er medische beeldvorming nodig, zoals een MRI-scan, om de diagnose te bevestigen.
Behandeling
Zelfbehandeling
- zes weken relatieve rust. Dit wil zeggen dat je alle activiteiten (dus ook je sport) mag uitvoeren, zolang je niet de herkenbare pijn voelt. Om op conditie te blijven kan je sportactiviteiten die pijn uitlokken eventueel vervangen door een pijnvrij alternatief.
- stretchen van de iliotibiale band: drie maal daags, vijf herhalingen van 30 seconden
- koelen met ijs na activiteiten.
- In de beginfase vermijden van harde ondergrond, heuvelachtig terrein en de atletiekbaan
- De klachten worden doorgaans uitgelokt bij rustige duurlopen. Vervang daarom je duurloop eens door een intervaltraining. Doordat je techniek verandert bij het lopen op hogere snelheid, geeft dit type training meestal minder klachten voor de hardloper.
Naar de kinesitherapeut
- trainen van beweegpatronen(techniek), spierzwaktes en flexibiliteit door middel van oefentherapie
- een aangepast trainingsschema opstellen tijdens de revalidatie en gedurende de opbouwfase erna
- advies over sportschoenen en corrigerende inlegzooltjes
- advies over het gebruik van pijnstillers
- stijfheid van de iliotibiale band behandelen door middel van stretching, massage of dry needling
Behandeling door een arts
- Pegrum, J., Self, A., & Hall, N. (2019). Iliotibial band syndrome. BMJ (Clinical research ed.), 364, l980.
- van der Worp, M. P., van der Horst, N., de Wijer, A., Backx, F. J., & Nijhuis-van der Sanden, M. W. (2012). Iliotibial band syndrome in runners: a systematic review. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 42(11), 969–992.
- Venu Akuthota, Sonja K. Stilp, Paul Lento, Peter Gonzalez, Alison R. Putnam, Chapter 69 - Iliotibial Band Syndrome, Editor(s): Walter R. Frontera, Julie K. Silver, Thomas D. Rizzo, Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation (Fourth Edition), Elsevier, 2020, Pages 384-390, ISBN 9780323549479