Meer dan twee uur per dag televisie kan de gezondheid schaden
nieuws
Het is genoegzaam bekend dat te veel televisiekijken slecht is voor de gezondheid, maar het is nog niet geheel duidelijk vanaf wanneer het voor de buis hangen schadelijk wordt. Een Schotse studie geeft nu wel een enigszins concrete waarschuwing mee: vanaf meer dan twee uur per dag tv-kijken zou je een verhoogd risico lopen op potentieel dodelijke ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.
Er is al behoorlijk veel onderzoek gebeurd naar de negatieve gezondheidseffecten van te veel televisiekijken. Zo linkte een studie van de Amerikaanse Harvard School of Public Health dit gedrag jaren geleden aan een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden.
Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm. Het gedrag houdt verband met een gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde eetpatronen, twee cruciale redenen voor vele gezondheidsproblemen.
Vermijden overlijdens
“Onze studie suggereert dat het beperken van tijd voor de televisie veel gezondheidsschade zou kunnen vertragen of vermijden, maar is nog veel werk te doen voor we duidelijke aanbevelingen kunnen meegeven rond tv-tijd”, vertelde de leidende onderzoeker Hamish Foster. “Tv-kijken is maar een enkel voorbeeld van potentieel schadelijk sedentair gedrag. Er zijn ook vele gerelateerde factoren die een rol spelen, zoals ongezond snacken en een lagere sociaaleconomische status. Meer onderzoek is nodig om al deze factoren te begrijpen en zo gefundeerde adviezen en richtlijnen op te kunnen stellen.”
Advies schermtijd
Bronnen:
https://www.gla.ac.uk
https://www.bbc.com
https://medicalxpress.com
https://www.mayoclinicproceedings.org
https://news.harvard.edu
https://www.gezondleven.be
Lees ook: Langere schermtijd vergroot risico op bijziendheid bij jongeren