Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Hoe zullen we ooit onsterfelijk kunnen worden?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws We leven alsmaar langer, en het lukt ons ook alsmaar beter om langer gezond te leven dan vroeger, maar zullen we ooit écht onsterfelijk kunnen worden? En is onsterfelijkheid zelfs wel wenselijk? Dat laten we even onbehandeld, maar we vroegen Liliane Schoofs, professor aan de faculteit wetenschappen van de KULeuven,wel of het ooit mogelijk zal zijn.

“Het is iets waar iedereen wel eens over nagedacht heeft natuurlijk, en uit onderzoek blijkt dat we de levensduur wel degelijk kunnen verlengen. Er is voorlopig nog geen bewijs dat we ooit onsterfelijk zullen kunnen worden, maar ik sluit het niet uit.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160802_02409298" target="_blank">LEES OOK. “Er worden nu kinderen geboren die 150 jaar oud zullen worden”

Onze hoop op een eeuwig leven wordt meteen vakkundig de kop ingedrukt, maar volgens professor Liliane Schoofs zijn er wel goede signalen voor de toekomst, en het heeft alles te maken met je genen. We hebben er die verantwoordelijk zijn voor veroudering en we hebben er die verantwoordelijk zijn om ons jong te houden. Als we er via onze voeding voor kunnen zorgen dat we vooral die laatste genen triggeren, zouden we onze levensduur wel eens merkbaar kunnen verlengen.

De vraag is nu nog welke voedingsstoffen dat nu net zijn. Van antioxidanten werd bijvoorbeeld lang gedacht dat die ons jong zouden houden, maar volgens professor Schoofs werken sommige antioxidanten net veroudering in de hand.

Veel nakomelingen, kort leven. Of toch niet?
Het waren enkele vreemde fenomenen in het dierenrijk die de wetenschap echter op het spoor van die voedingsstoffen gebracht hebben die ons leven zouden kunnen verlengen. “De gangbare theorie is al jaren dat een dier dat veel nakomelingen baart, maar een kort leven beschoren is”, zo vertelt Schoofs ons. “Maar bij honingbijen en molratten klopt die theorie niet.”

Wat blijkt? De bijenlarven die voorbestemd zijn om koningin te worden, krijgen al van in het begin een rijkere voeding: koninginnenbrij. In die koninginnenbrij moet dus wel een stof zitten die het leven van de toekomstige koninginnen verlengt, en dat wordt momenteel volop onderzocht.

Het blijft trouwens niet bij koninginnenbrij, volgens Schoofs zijn er tal van andere plantaardige stoffen die ons leven zouden kunnen verlengen, ook eentje die in rode wijn zit trouwens, al moet ook daar een belangrijke kanttekening gemaakt worden: “De concentratie van die stof is veel te laag in een glas wijn en alcohol heeft dan weer een sterk verouderend effect.” Rode wijn drinken om jong te blijven is dus alvast geen successtrategie. 

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180425_03482578


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram