Vlaming gemiddeld twee jaar ouder dan 10 jaar geleden

123-tijdslijn-sterven-dood-10-16.jpg

nieuws De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen. Op tien jaar tijd is de levensverwachting met twee jaar toegenomen. Dat is vooral te danken aan een kleiner wordend risico om op jongere leeftijd te sterven aan hart- en vaatziekten of aan kanker. Vlaanderen scoort ook goed binnen Europa met een lage “mogelijks vermijdbare sterfte”. Het aantal zelfdodingen blijft te hoog, maar zit globaal in dalende lijn.

Gemiddeld twee jaar ouder
In 2004 had een man in Vlaanderen bij zijn geboorte een levensverwachting van 77,2 jaar. In 2014 is dat gestegen tot 79,8 jaar. Voor de vrouwen was de levensverwachting bij de geboorte 82,5 jaar in 2004. In 2014 is dat al 84,3 jaar.
Vrouwen hebben dus duidelijk een hogere levensverwachting dan mannen, maar het verschil tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner.

Doodsoorzaken
De stijgende levensverwachting maakt dat de vergrijzing van de bevolking nog niet leidt tot beduidend meer sterfgevallen per jaar. In 2014 stierven er in totaal 58.301 Vlaamse inwoners in Vlaanderen of Brussel, wat niet veel verschilt van het gemiddelde van de voorbije tien jaar.
• Hart- en vaatziekten en kanker blijven de belangrijkste doodsoorzaken voor de meeste mensen.
Het risico om daaraan te sterven op jongere leeftijd wordt echter steeds kleiner. In de laatste 10 jaar daalde de sterfte door hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen met 36%. De sterfte door kanker daalde sinds 2004 met 15% bij mannen en met 5% bij vrouwen.
• De sterfte door ziekten van het ademhalingsstelsel daalde nog meer, met 41% bij mannen en met 36% bij vrouwen, maar dat gaat over kleinere aantallen.
• We zien wel een stijging van overlijdens door psychische en neurologische aandoeningen zoals dementie. Dat is een symptoom van de vergrijzing.
• Op middelbare leeftijd (45-75 jaar) duiken longkanker en borstkanker op als belangrijkste doodsoorzaken. Longkanker als doodsoorzaak komt vooral veel voor bij mannen, en daalt daar wel, maar blijft toenemen bij vrouwen. Bij de vrouwen heeft longkanker borstkanker voorbij gestoken in een aantal leeftijdscategorieën. De hoge longkankercijfers zijn het gevolg van het rookgedrag van de naoorlogse generatie. Mannen hebben veel gerookt en ook steeds meer vrouwen begonnen te roken.

Vermijdbare sterfte
“Vermijdbare sterfte” is een indicator voor waar nog verbeteringen mogelijk zijn in het gezondheidsbeleid. Het is een theoretische concept waarbij ervan uitgegaan wordt dat sterfte door bepaalde doodsoorzaken veelal vermeden had kunnen worden op basis van de meest actuele wetenschappelijke kennis over risicofactoren en de meest gevorderde technologische behandelingen.
Bij de sterfgevallen theoretisch vermijdbaar door optimale behandeling, zit Vlaanderen bij de beste 3 landen van Europa. Bij de sterfte theoretisch vermijdbaar met perfecte preventie, sluit Vlaanderen de top 10 af. Vooral het grote aantal zelfdodingen doet Vlaanderen hier een aantal plaatsen zakken.

Zelfdoding
In 2014 overleden in Vlaanderen 1.066 personen door suïcide.
Het aantal zelfdodingen bij mannen (uitgedrukt per 100.000 inwoners) daalde in 2014 naar 23,6/100.000 (in 2013 was dit 24,8/100.000) en voor vrouwen was er een stijging naar 10/100.000 (in 2013 was dit 8,5/100.000).

De gezondheidsdoelstelling streeft naar een daling van de suïcidecijfers in Vlaanderen met 20%, te behalen in 2020, in vergelijking met het ‘baseline’ jaar 2000.
Rekening houdend met de veranderende leeftijdsverdeling, de toenemende bevolking en een aantal sterfgevallen waarbij het onduidelijk is of het om zelfdoding ging, was in 2014 t.o.v. 2000:
• het aantal suïcides bij mannen gedaald met ongeveer 17%
• het aantal suïcides bij vrouwen gedaald met ongeveer 4%.

Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram