UV-straling net zo schadelijk voor de ogen als voor de huid

123-venster-zonlicht-lucht-06-15.jpg

nieuws UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als men niet in de zon staat.

Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou tot 20% van de gevallen van cataract te wijten zijn aan overdadige blootstelling aan de zon.
Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode.

Een goede zonnebril is dan ook essentieel.
• Draag in ieder geval een goede zonnebril in de zomermaanden tussen 12 uur en 15 uur.
• Uv-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw. Op het strand, op het water en in de sneeuw moet u dus extra voorzichtig zijn.

• Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen.
Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

• Een petje (of hoedje met brede rand) beschermt wel tegen directe UV-straling. Tegen indirecte Uv-straling helpt een petje echter niet.
Uv-straling weerkaatst op de grond. Op het strand onder een parasol bijvoorbeeld, zal door weerkaatsing toch 15% van de Uv-straling doordringen.
Een zonnebril heeft daarom altijd de voorkeur boven een hoedje of petje.

Tips voor een goede zonnebril

• De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als100% UV of UV400.
• De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
• De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
• De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
• De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
• Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
• De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram