Bewegen in natuur helpt tegen stress

123_aanhangfiets_natuur_fietsen.jpg

nieuws Een wandeling of fietstocht in de natuur is altijd positief voor het gemoed, maar kan zeker in tijden van coronalockdowns je mentaal welzijn aanzienlijk opkrikken. Dat toont een onderzoek van natuurorganisatie Bos+ en het CM-ziekenfonds, uitgevoerd in de lente van dit jaar, tijdens de eerste lockdown. Tijdens de nieuwe ‘lockdown light’ waar me momenteel in zitten is het dus een goed idee om bijvoorbeeld geregeld je wandelschoenen aan te trekken voor een tochtje in de bossen.

De gezondheidsvoordelen van contact met de natuur zijn legio, dat bewijzen meerdere studies. Het is zowel goed voor je geestelijke als fysieke gezondheid, door onder meer je stressniveau te verminderen en je te stimuleren meer aan lichaamsbeweging te doen. Zelfs gewoon uit het raam kijken naar een groen uitzicht, kan mentale vermoeidheid al tegengaan.
Beweegcampagne 30-30
Tijdens een lockdown kunnen we mentale opkikkers meer dan ooit gebruiken en een wandeling, looptocht of fietstocht in de natuur kan een grote hulp zijn. Dat blijkt uit een rapport van Bos+ en CM, opgemaakt na de vijfde editie van hun beweegcampagne 30-30. Voor die jaarlijkse actie vragen ze mensen om 30 dagen lang 30 minuten te bewegen in een groene omgeving. Dit jaar viel de campagne voor het grootste deel samen met het begin van de eerste coronalockdown, waardoor ze een unieke kijk biedt op het effect van groen op ons welzijn en op de effecten van de lockdown.

Ruim 3700 mensen namen deze keer deel aan de actie, waarbij ze gedurende een maand samen meer dan 1,2 miljoen minuten bewogen in een natuurlijke omgeving. Ze hielden daarbij in een dagboek bij hoe ze zich voelden. Uit de analyse van de gegevens blijkt dat de uitjes in het groen hen een stevige boost gaven. Zowel het energiepeil als de opgewektheid van de deelnemers steeg sterk gedurende de eerste drie weken en dit verhoogde welbevinden bleef vervolgens constant tijdens week vier. Ze gingen zich dus duidelijk beter in hun vel voelen.
Kwalitatief en nabij
Er was een nauw verband tussen de natuurlijkheid van de beweegomgeving en het geluksgevoel van mensen: hoe natuurlijker, hoe groter het positieve effect op hun stemming en energiepeil. Deelnemers die de beweegomgeving als groener ervoeren, hielden de campagne ook makkelijker vol. Tenslotte speelde de nabijheid van de natuur een belangrijke rol. Wie er langer over deed om een groene plek in de buurt te bereiken, haakte sneller af. 

“Hieruit blijkt nog maar eens de noodzaak aan kwalitatief, nabij en toegankelijk groen voor alle inwoners”, stellen BOS+ en CM. “Zodat iedereen de natuur in kan trekken om te bewegen en te ontspannen.”

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://www.bosplus.be

Lees ook: 6 tips om spanningen in je relatie te vermijden tijdens de corona-quarantaine

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram