- Bevers besparen lokale Tsjechische overheid meer dan 1 miljoen euro door dam te bouwen
- UCI onderzoekt incidenten in Ster van Bessèges en dreigt met hoge boetes, hoofd rennersvakbond: “Toporganisatoren moeten hun kennis delen”
- Nathalie (50) verliest alles na zware brand in huurappartement: “Wat het meeste pijn doet, is dat de urne van mijn pas overleden papa weg is”
Gentse wetenschappers ontwikkelen “caloriearme” suiker
nieuws
Suiker die weinig calorieën bevat, niet slecht is voor de tanden en zelfs goed is voor de darmflora? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar wetenschappers van de UGent melden dat ze het kunstje geflikt hebben.
Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent hebben een enzym ontwikkeld dat een gezonder soort suiker produceert. De suiker heeft weinig calorieën en stimuleert de groei en de activiteit van de bacteriën in de dikke darm, net zoals prebiotica, en is bovendien ongevaarlijk voor de tanden, meldt de UGent.
De gezondere suiker, genaamd kojibiose, werd eerder toevallig ontdekt. “Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormde”, zegt professor Tom Desmet. Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken. “Tot nu toe was kojibiose heel moeilijk aan te maken in hoeveelheden die groot genoeg zijn om te testen. Door het enzym te manipuleren, is dit nu wel mogelijk.”