Maken light chips en light dranken dik?
nieuws
Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden vetvervangers in light chips eerder dik maken dan dat ze helpen bij het afvallen. Het onderzoek in Behavioral Neuroscience, werd weliswaar uitgevoerd op ratten, maar volgens de onderzoekers kunnen de resultaten ook toegepast worden op mensen. De ratten kregen zowel chips met en zonder vetvervangers naast hun dieet. De ratten die chips met vetvervangers aten kwamen meer aan in gewicht.
Volgens de onderzoekers raakt het lichaam verward door de vetvervangers. De smaak van vet bereidt het lichaam voor op de verwerking van veel calorieën. Maar die komen niet en daardoor raakt het verzadigingsmechanisme uit balans.
De onderzochte synthetische vetvervanger was olestra, een product dat in Europa niet is toegelaten.
Eerder onderzoek van dezelfde onderzoekers naar kunstmatige zoetstoffen leidde tot gelijkaardige resultaten. Het lichaam dat zich voorbereidt op een verwerkingsproces van calorieën maar die niet krijgt te verwerken, zet de eter aan tot overeten.
Dat wordt bevestigd in twee andere Amerikaanse studies.
De eerste studie stelt dat er een relatie is tussen de consumptie van light frisdranken bij mensen en een toegenomen buikomvang. Uit de tweede studie blijkt dat aspartaam zorgt voor verhoogde glucoseniveaus in muizen met aanleg voor diabetes.
Bij de eerste studie werden 474 mensen gemiddeld 9,5 jaar gevolgd. In de groep light drink-gebruikers nam de buikomvang 70 procent meer toe dan in de groep gebruikers van niet-light drinks. Frequente light-drinkers (die zeiden er twee of meer glazen per dag van te drinken) zagen hun buikomvang met 500 procent meer toenemen dan niet-lightdrinkers.
In de tweede studie werd bij 40 muizen met genetische aanleg voor diabetes de relatie tussen aspartaam-inname en glucose- en insuline-niveaus onderzocht.
De helft kreeg voer met aspartaam en maïsolie, de andere helft alleen met maïsolie. Na 3 maanden op dit vetdieet had de aspartaamgroep verhoogde glucoseniveaus, maar dezelfde of verminderde insulineniveaus. Een hoge inname van aspartaam draagt mogelijk bij aan verhoogde glucoseniveaus en is er dus een relatie tussen de consumptie van light drinks en het risico op het krijgen van diabetes.