Geen tandimplantaat als u rookt?

123m-tandimplantaat-01-17.jpg

nieuws Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot is bevestigd. Verloren tanden of kiezen worden hiermee vervangen. Op het implantaat komt een kroon, brug of prothese. Nadat het implantaat is geplaatst, sluit het tandvlees er omheen. Het implantaat moet goed vast komen te zitten in het bot.
Roken is om meerdere redenen af te raden als u een tandimplantaat overweegt of al een tandimplantaat hebt.

1. Roken vertraagt de wondgenezing
Bij rokers vindt verstoring van het genezingsproces plaats doordat de nicotine uit sigarettenrook in de bloedbaan zorgt voor lokale samentrekking van de bloedvaten (vasoconstrictie) in het wondgebied. De bloedtoevoer, en dus de benodigde aanvoer van voedingsstoffen zoals zuurstof in het wondgebied, wordt daarom vertraagd. Ook vindt er een verstoorde bloedstolling plaats, waardoor de kans op goede genezing afneemt.

2. Roken vertraagt de insluiting van het implantaat
Enkele dagen na de implantaatplaatsing begint de herstelfase waarbij rond het implantaat bindweefsel en bot wordt gevormd. Bij rokers zijn de cellen die bindweefsel vormen (fibroblasten) minder actief, wat de optimale botvorming rondom het implantaat in de weg zou kunnen staan. De wachttijd tussen het plaatsen van implantaten en het maken van de kroon, brugwerk of klikgebit zal alleszins langer duren dan bij niet-rokers.

3. Roken verhoogt de kans op infecties
Tijdens de ingreep kunnen bacteriën in het wondgebied terechtkomen. Normaal gesproken worden deze door onze afweercellen opgeruimd. Bij rokers vermindert de activiteit van verschillende soorten afweercellen, waardoor de kans op infecties toeneemt. Ook de verminderde doorbloeding bij rokers, vergroot de kans op infecties.

4. Roken verhoogt de kans op ontstekingen en botafbraak
Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers, en dus meer kans op tandvleesontstekingen (gingivitis) en botafbraak (paradontitis). Die botafbraak kan zich ook rond de implantaten voordoen (peri-implantitis). Bij mensen die roken en reeds eerder parodontitis hadden, is er een 3 tot 4 keer hogere kans op peri-implantitis.
Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij rokers vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan meestal minder goed aan.

5. Verhoogde kans op mislukking van het implantaat
Uiteindelijk is de kans op mislukking van het implantaat bij rokers drie tot vier keer groter dan bij niet-rokers. Uit studies blijkt onder meer dat:
• roken het risico op verlies van de implantaten verhoogt, vooral als er sprake is van een slechte botkwaliteit en er uitgebreide botopbouwen moeten gebeuren;
• de kans op implantaatverlies groter is in de bovenkaak dan in de onderkaak;
• het risico op implantaatverlies toeneemt hoe meer u rookt.
Zeker indien uitgebreide botreconstructies nodig zijn om het implantaat te kunnen plaatsen, wordt stoppen met roken dan ook ten zeerste aangeraden.

6. Tijdelijk stoppen met roken voor en na het plaatsen van een implantaat?
Amerikaanse praktijkrichtlijnen adviseren om minstens één à twee weken voor de ingreep te stoppen met roken tot minstens 2 maanden na plaatsing van de implantaten.
Het is evenwel niet aangetoond dat een dergelijke procedure de kans op een succesvolle plaatsing van implantaten verhoogt.

7. Zijn elektronische sigaretten een oplossing?
Voor wie absoluut niet kan stoppen met roken, zijn elektronische sigaretten mogelijk een oplossing. Ze bevatten veel minder schadelijke stoffen en veroorzaken geen samentrekking van de bloedvaten. Maar tot nu toe zijn geen studies bekend die dit kunnen bevestigen.

Bronnen:

www.tandarts.nl

www.nature.com

peerj.com

www.ncbi.nlm.nih.gov


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram