Wetenschappers creëren 'snoepje' als alternatief voor spuitje

nieuws

Goed nieuws voor wie schrik heeft voor naalden, want een onderzoeksgroep heeft een alternatieve vaccinatiemethode ontwikkeld. Dat staat in het tijdschrift Science Advances. Het gaat om een doorzichtige film die je oraal kan innemen, en die vervolgens snel oplost door je speeksel.

Baanbrekend

De film is relatief eenvoudig en goedkoop te produceren en ook makkelijk in grote hoeveelheden te distribueren. Bovendien hoeft hij niet gekoeld bewaard te worden. De vloeibare vaccins die we kennen wel, en dat is niet alleen kostelijk, maar op sommige plaatsen ter wereld bovendien bijna onmogelijk. Al deze voordelen stellen deze nieuwe technologie in staat om het globale vaccinatiecijfer op te trekken. Dat is nodig, want in 2018 hadden nog steeds 13,5 miljoen kinderen geen toegang tot vaccins. Bovendien is de afvalberg ten opzicht van injecties veel kleiner, want er komen geen watjes, spuiten, verpakkingen enzovoort aan te pas.

Ebola

Maria Croyle, hoogleraar Farmacie aan de University of Texas, begon al in 2007 aan haar zoektocht naar een alternatief voor spuiten, op vraag van het nationale gezondheidsinstituut. “Het idee om een film te ontwikkelen is geïnspireerd op een documentaire over hoe het DNA van insecten en andere levende wezens voor miljoenen jaren kan worden bewaard in amber. Als een snoepje eigenlijk. We gingen aan de slag met het mengen van verschillende stoffen die natuurlijke ingrediënten bevatten zoals suikers en zouten, en testten ze op hun vermogen om een vast amberachtig snoepje te vormen.” De grootste doorbraak kwam er toen Croyle het Ebola-vaccinproject aan het afronden was en ze folies met het virus vonden die al drie jaar in een verzegelde container lagen. “Tot onze grote verbazing was meer dan 95 procent van de virussen in die film nog actief. Zoiets is ongezien bij een ongekoeld vaccin.” 

Binnen twee jaar

“Hoe meer we het productieproces doorliepen, hoe meer we het konden vereenvoudigen. Bovendien konden we sommige ingrediënten aanpassen zodat ze sneller opdrogen, waardoor ze al een aantal uren na productie verscheept kunnen worden.” Na 450 pogingen staat het product volledig op punt. Croyle werkt nu samen met een start-up om de technologie binnen de twee jaar officieel te lanceren.

Lees ook: Word je sneller ziek van vaccins?

Bronnen:
https://theconversation.com
https://advances.sciencemag.org

Lees ook: Kan je toch de griep krijgen als je gevaccineerd bent?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram