Pisteregels snowboarden
nieuws
Een groot deel van de snowboardongelukken gebeurt door botsingen met een andere snowboarder of skiër, of met een opstakel op of naast de piste, zoals een boom. Veel botsingen kunnen voorkomen worden door de pisteregels in acht te nemen. De Federation Internationale de Ski (FIS) stelde in 1967 tien verkeersregels op voor het wintersporten (skiën, snowboarden en langlaufen) op de piste. De regels gelden overal ter wereld en worden door rechters gebruikt als er een geschil is.
1. Houd rekening met anderen
Iedere wintersporter moet zich altijd zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
2. Beheers uw snelheid
Iedere wintersporter moet zich qua snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste en het weer.
3. Kies een veilig spoor
Wanneer een wintersporter een andere wintersporter van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen, dat hij de ander niet belemmert of in gevaar brengt.
4. Voorzichtig inhalen
Inhalen mag aan alle kanten, mits op zodanige afstand, dat degene die wordt ingehaald in geen van zijn bewegingen wordt belemmerd.
5. Kijk uit bij oversteken in invoegen
Een wintersporter die zich (weer) op de piste wil begeven of een piste wil kruisen, moet erop letten dat hij daarmee niet anderen of zichzelf in gevaar brengt. Dit geldt ook na iedere stop.
6. Nauwe passages vrijhouden
Een wintersporter mag niet zonder noodzaak stilstaan op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling. Wie op zo'n helling valt of wil stoppen, moet zo snel mogelijk de weg vrijmaken en naar de kant gaan.
7. Klimmen en lopen moet altijd langs de kant van de piste Een klimmende wintersporter mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor het te voet afdalen.
8. Houd u aan de verkeersborden
Iedereen moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.
9. Hulp verlenen bij ongelukken
Bij ongelukken is iedereen verplicht hulp te bieden.
10. Legitimatie verplicht
Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend maken.