Speciale voorzorgen voor een draadloze telefoon (DECT-telefoon)?
nieuws
Draadloze (DECT) telefoons werken door middel van radiogolven, zoals een gsm. Bij de DECT (Digitaal Enhanced Cordless Telecommunications) wordt er een draadloze verbinding gerealiseerd tussen de draagbare handset en het DECT-station, het kastje dat aangesloten wordt aan het telefoonnet en waar u de handset in oplaadt. De handset zendt enkel een signaal uit tijdens het bellen, terwijl het DECT-station continu uitzendt. De uitgezonden signalen zijn echter heel zwak.
Volgens de huidige wetenschappelijke kennis houden draadloze telefoons geen risico in voor de gezondheid. Dat wordt bevestigd door een recent onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in opdracht van de dienst Milieu & Gezondheid van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid.
Toch zegt VITO dat gevoelige personen zoals kinderen en zwangere vrouwen het best toch enige voorzichtigheid aan de dag leggen. Kinderen en adolescenten kunnen gevoeliger zijn voor radiogolven, al zijn daar geen expliciete bewijzen voor.
Om onnodige blootstelling te vermijden, volstaat het om het station niet vlakbij de rust- of werkplaats te plaatsen. Een andere optie is een model van draadloze telefoon te kopen dat geen signalen uitzendt als de handset op het basisstation ligt (telefoons zoals Eco DECT).
Voor de rest gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor een GSM-toestel.
- Laat kinderen niet of zo weinig mogelijk bellen met een Dect-telefoon.
- Bel niet of beperkt met DECT wanneer kinderen of zwangere vrouwen zich binnen een straal van 1,50 m bevinden.
- Aangezien het basisstation van een DECT-set continu een RF-veld uitzendt, is het aangeraden dit station niet te plaatsen in de speel- of slaapkamer, of een andere plaats waar kinderen vaak verblijven.