5 hardnekkige mythes over vet

dossier

Wist jij dat vet niet zomaar een klomp gewicht is, maar een orgaan? Een uiterst dynamisch orgaan bovendien, dat zichzelf verdedigt wanneer het verstoord wordt. Vaak met nog méér vetcellen als gevolg. Volgens obesitaschirurg prof. dr. Van Nieuwenhove is er een manier om controle te krijgen over ons vet: door te begrijpen hoe het werkt. Helaas bestaan er nog veel hardnekkige misverstanden over vet. Vijf daarvan bespreekt de topdokter in zijn boek 'Waarom ons vet niet de vijand is'. 

1. Mythe: Vet maakt je dik.

123m-gewicht-vet-14-7-20.jpg
Realiteit: vet in voeding is niet per se de vijand van vetverlies. Gezonde vetten, zoals die in avocado's, noten, olijfolie en zaden, zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder hormoonproductie en de opname van voedingsstoffen. Deze vetten zorgen ook langer voor een verzadigd gevoel, waardoor je je minder snel overeet. De échte boosdoeners achter gewichtstoename zijn vaak bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers en transvetten. Bovendien bevatten ‘light’ of ‘vetvrije’ producten vaak chemicaliën en toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren. Hierdoor krijg je misschien minder calorieën binnen, maar vaak eet je er net meer van. Het opnemen van gezonde vetten in een uitgebalanceerd dieet is gunstig voor zowel gewichtsverlies als de algehele gezondheid.

Lees ook: 7 tips om je vetverbranding te stimuleren

2. Mythe: Koolhydraten zijn de vijand.

Realiteit: koolhydraten zijn een essentiële macronutriënt en een belangrijke energiebron. Het is bovendien moeilijk om ze volledig uit je dieet te halen. De sleutel is het kiezen van de juiste soorten koolhydraten. Fruit, groenten en volle granen zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevorderen gewichtscontrole door langer een verzadigd gevoel te geven. Snelle koolhydraten en suikers, in bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken, zorgen slechts kort voor verzadiging en kunnen leiden tot een suikerdip, met cravings tot gevolg. Een evenwichtige benadering van de koolhydraatinname is essentieel voor duurzaam vetverlies.

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

3. Mythe: Plaatselijk vet verbranden werkt!

Realiteit: plaatselijk vet willen verliezen is een wijdverbreide misvatting. Bij gewichtsverlies is vetverlies meestal gelijkmatig over het hele lichaam te zien, niet specifiek op de gebieden waarop je oefeningen richt. Het doen van talloze sit-ups zal bijvoorbeeld de buikspieren versterken, maar niet specifiek buikvet verbranden. Algeheel vetverlies vereist een combinatie van een uitgebalanceerd dieet, cardiovasculaire oefeningen en krachttraining, waardoor het lichaamsvetpercentage gelijkmatig wordt verlaagd.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

4. Mythe: Alle calorieën zijn hetzelfde.

Realiteit: hoewel de balans tussen calorie-inname en -verbruik cruciaal is voor gewichtscontrole, speelt de bron van die calorieën een belangrijke rol. Voedingsmiddelen zoals groenten, magere eiwitten en volle granen bieden essentiële vitamines, vezels en bouwstoffen die de algehele gezondheid en metabolische functies ondersteunen. Calorieën uit bewerkte voedingsmiddelen, rijk aan suiker en ongezonde vetten, kunnen daarentegen leiden tot energiecrashes, slechte gezondheid en problemen bij het volhouden van gewichtsverlies. Verschillende voedingsstoffen vereisen ook verschillende hoeveelheden energie voor de vertering, wat betekent dat sommige voedingsmiddelen netto minder energie opleveren om op te slaan.

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

5. Mythe: Supplementen zijn een quick fix.

Realiteit: de meeste supplementen hebben geen enkele wetenschappelijke onderbouwing en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Denk aan de Chinese kruiden van de jaren 90. Duurzaam gewichtsverlies is afhankelijk van een goed doordachte levensstijlaanpassing, waarbij een vermindering van de voedselinname gepaard gaat met een verhoogd energieverbruik door meer lichaamsbeweging.

Lees ook: Vetverbranding: is een L-carnitine supplement nuttig?

vet.jpg

Bron:

Waarom ons vet niet de vijand is

De wetenschap achter ons minst begrepen orgaan

 

Yves Van Nieuwenhove

€ 25,99 | 240 blz. | Paperback





auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram