Kweekvlees voor het eerst te koop (in Singapore)
nieuws Als eerste land ter wereld heeft Singapore toestemming gegeven voor de verkoop van kweekvlees, vlees dat in een laboratorium is gemaakt en waarvoor dus geen dieren zijn geslacht. De opgang van kweekvlees lijkt goed nieuws te zijn voor het welzijn van zowel dieren als mensen, al zijn er nog uitdagingen.
De Aziatische eilandstaat Singapore gaf groen licht voor de verkoop van de zogenaamde ‘chicken bites’, artificiële kipnuggets, van het Amerikaanse bedrijf Eat Just. Het kippenkweekvlees zal in de eerste fase op het menu van één restaurant komen. Daarna zouden andere restaurants volgen, en vervolgens supermarkten.
Omgevormd uit cellen
Voor de productie van kweekvlees hoeven geen dieren geslacht te worden, maar het is wel echt vlees, in tegenstelling tot vleesvervangers zoals plantaardige burgers. Je hebt enkel een stuk weefsel van dieren nodig, dat afgenomen wordt met een prik in de bil of een ander lichaamsdeel. Uit dat weefsel haalt men een speciaal soort cellen, stamcellen genoemd, die zich kunnen vermenigvuldigen tot grote aantallen. Die cellen worden in een hoogtechnologisch toestel, een bioreactor, omgevormd tot een stuk vlees.
Goed voor gezondheid
Momenteel worden er wereldwijd dagelijks zo’n 130 miljoen kippen en 4 miljoen varkens geslacht voor vlees. Dat aantal kan door kweekvlees sterk verminderd worden in de nabije toekomst. Volgens een studie uit 2019 zouden vleesvervangers en kweekvlees samen over twintig jaar meer dan de helft van alle productie van ‘vlees’ uitmaken. Omwille van de snelle technologische vooruitgang zal laboratoriumvlees tegen 2040 mogelijk al goed zijn voor 35% van de totale vleesproductie in de wereld.
De doorbraak van kweekvlees zou uiteraard een enorme vooruitgang vormen op het gebied van dierenwelzijn. Maar aangezien de intensieve veeteelt een belangrijke factor is in de klimaatcrisis, is kweekvlees in principe eveneens goed nieuws voor de gezondheid van de planeet, en dus ook van alle mensen. Volgens bepaalde experts kan deze kunstmatige variant van vlees ook het risico op nieuwe pandemieën helpen verminderen, omdat virussen en bacteriën door industriële veeteelt gemakkelijker zouden overspringen op mensen, maar daar bestaat nogal wat discussie over.
Uitdagingen
De kweekvleessector staat nog voor belangrijke uitdagingen. Zo vergt de productie van kunstmatig vlees op grote schaal nog veel energie, die uiteraard duurzaam moet zijn om de ecologische voetafdruk van het proces klein te houden. Ook wordt er dikwijls verwezen naar het gebruik van zogenoemd foetaal kalfsserum, in strijd met dierenwelzijn, om de cellen tot vlees te laten uitgroeien. Een heel aantal bedrijven is er al in geslaagd om zonder dit serum vlees te kweken, maar het is wel belangrijk dat dergelijke kennis door academisch onderzoek openlijk beschikbaar wordt, om vooruitgang in de sector te stimuleren.
Op Europese markt
Veel van de activiteiten rond kweekvlees vinden op dit moment plaats in de Verenigde Staten, Nederland en Israël. Waarschijnlijk komt kweekvlees in Europa op de markt in de volgende twee jaar, eerst op kleine schaal bij exclusieve restaurants en winkels. Na 2025 zou het op grotere schaal, bij supermarkten, beschikbaar komen.
In ons land werkt het jonge bedrijf Peace of Meat, met steun van de Vlaamse overheid, aan de productie van onder meer kunstmatige foie gras. Uit een recente enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van dierenrechtenorganisatie Gaia, bleek dat 44% van de Belgen positief staat tegenover kweekvlees. Om het maatschappelijk draagvlak voor kweekvlees nog te vergroten, maakte Gaia de informatieve website kweekvlees.be.
Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://nos.nl
https://www.vmtfood.be
https://kweekvlees.be
https://evengeenvlees.nl
https://eostrace.be
Lees ook: Hoe gezond is het flexitarisme?