Waarom je de combinatie van zout en suiker beter wat vermijdt
nieuws
‘Sucré-salé’, dat is een smaakcombinatie die tegelijkertijd zoet en zout is, is helemaal in de mode. Maar als je diabetespatiënt bent of wilt vermageren, kan je die combinatie maar beter vermijden.
Franse onderzoekers van de Universiteit van Rijsel en van Inserm bevestigen dat: “eenvoudige aanpassingen in de voeding, zoals bijvoorbeeld de gelijktijdige inname van zout en suiker verminderen, zouden diabetes type 2 kunnen voorkomen of zelfs genezen”. Tot op zekere hoogte uiteraard en, zo voegt Le Point er nog aan toe: “deze voedingsregel lijkt zo voor de hand liggend dat men zich nu afvraagt waarom men daar niet eerder aan gedacht heeft!”
Er is inderdaad langdurig onderzoek nodig geweest om dit proces te begrijpen. In de eerste plaats heeft men zich daarbij gefocust op diabetespatiënten die obesitaschirurgie hadden ondergaan. Meer precies nog, zij hadden een gastric bypass (maagverkleining) gekregen waarbij het grootste deel van de maag wordt overbrugd. Als resultaat van die ingreep is er bij de patiënt een significant gewichtsverlies, maar vooraleer dat zich manifesteert is er vaak al een spectaculaire en snelle daling van de glycemische index (suikerhoeveelheid in het bloed) merkbaar. In die mate zelfs dat de diabetespatiënten hun medicatie kunnen afbouwen of zelfs weglaten.
Wat is de invloed van zout op suiker?
“Er is al heel wat research aan dit item besteed, met de bedoeling om dit interessante fenomeen te proberen uit te leggen” aldus Le Point. “Daarbij werden verschillende complexe mechanismes onder de aandacht gebracht, maar geen enkele kon de initiële hypothese echt bewijzen.” In eerste instantie konden de Franse specialisten vaststellen dat de gastric bypass de absorptie van de ingenomen suikers beperkte en als gevolg daarvan ook de verhoging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd (postprandiale glycemie) reduceerde. Ze hebben zich verder verdiept in dit onderwerp door research op varkens te doen, want die hebben een spijsverteringsstelsel dat sterk op dat van de mens gelijkt. En zo hebben ze een heel eenvoudig mechanisme ontdekt. Als de patiënt een bypass heeft gekregen, is het enkel het onderste deel van zijn darmen dat de suiker opneemt, op de plaats waar zij contact maken met de galblaas. Door zout toe te voegen aan het voedsel is het bovenste deel van de darmen wel opnieuw in staat om suiker op te nemen, aldus Le Point.
Deze resultaten bevestigen een studie die al eerder door een ander team werd uitgevoerd. Dat onderzoek had aangetoond dat het zoutgehalte van een maaltijd de stijging van de glycemische index beïnvloedt. Dit onderstreept nog maar eens dat je diabetes kunt voorkomen of behandelen door de glucosehoeveelheid die de darmen absorberen bij te stellen. Je kunt die hoeveelheid regelen door een aanpassing van je voedingspatroon (minder zoetzoute gerechten) en door farmacologische maatregelen (nieuwe medicatie). Le Point besluit als volgt: “sucré-salé is zeer in de mode, maar de combinatie is niet op zijn plaats in het voedingspatroon van patiënten die lijden aan diabetes type 2 of van personen die willen vermageren”.